• 16:00

Gubljenje vlasti u Beogradu početak kraja SNS

Jan 29, 2022

“Postoje dve stvari koje su uzdrmale ovu vlast pred izbore. To su kapitulacija sa Rio Tintom i referendum. I koliko god se vlast ležerno odnosila prema ovome, mislim da su malo u panici što se tiče Beograda”, izjavio je zamenik glavnog i odgovornog urednika portala Nova.rs Ratko Femić u Novom danu. On je ocenio da bi eventualno gubljenje vlasti u Beogradu predstavaljao “početak njihovog kraja”. “Mislim da bi tad proradio sindrom rasparivanja ili paranja čarapa. Kad već krene neki končić da se izvlači, cela će nestati”, ocenio je on. 

Foto:N1

 

Komentarišući Vladetu Jankovića kao kanidata za gradonačelnika Beograda, on je podsetio da i u aktuelnoj gradskoj vlasti gotovo sve obavlja zamenik gradonačenika, pa ne vidi problem da Janković obavlja tu funkciju. Za kandidata SNS, Aleksandra Šapića, Femič je naveo da iza njega stoji „naprednjačka mašinerija“, kao i da je on „izbor Aleksandra Vučića iz nužde“.

„Nije to naprasno procvetala ljubav, to je ljubav iz nužde. Znamo šta su jedno o drugima govorili, ali su prešli preko toga. Videli su verovatno koliko negativnih poena ima čovek koji je do ulaska Šapića u igru figurirao kao neko naprednjačko lice za Beograd, a to je Goran Vesić. Tako je Vučić doveo Šapića, nadajući se da se javnost neće sećati nekih afera koje se nužno vezuju za njegove ime“, napominje Femić.

Precizira da se za Šapića najčešće vezuju nekoliko prijava za divlju gradnju.

“Ukoliko budu mogle te poruke da se iskoriste, mislim da kandidat opozicije za Beograd ima velike šanse da pobedi kandidata Aleksandra Vučića”, istakao je Femić i dodao je održani referendum pokazao koliku šansu ima opozicija u Beogradu.

“Stvari oko kandidature Zdravka Ponoša za predsednika Srbije nisu završen, pogotovo ako uzmemo u obzir da to nije jedina kolona koja će da izađe na izbore, jer imamo profilisanu ‘zelenu kolonu’, a oni će tek odlučivati kako će se postaviti prema kandidaturi Ponoša”, kazao je Femić.

Dodaje da je opozicija “operisala” sa više imena, kao i da prema informacijama koje dolaze iz tog dela opozicije, Miroslav Aleksić i Zdravko Ponoš su bili skoro izjednačeni. Ocenjuje da je Ponoš “pošten i častan oficir”, kao i da mu je “diplomatska karijera pomogla da razvije kontakte u međunarodnoj zajednici”.

Podseća da je u javnosti, pogotovo u medijima koji su bliski režimu, predstavljen kao “čovek NATO-a”, i da mu ta etiketa “stoji u javnosti”.

“Kod Ponoša je ograničavajući faktor onaj koji ga je predložio. Ja mislim da ne postoji medijski satanizovaniji čovek u Srbiji od Dragana Đilasa. I kandidat koga on predloži, ne može mnogo da dobaci van čvrsto opredeljenih birača te koalicije. A ovde bi ipak trebalo malo šire da se glasa, da bi taj kandidat ušao u drugi krug. Tako da mislim da pored nesumnjivih aduta koje Ponoš ima, postoje ograničavajući faktori koje trebva uzeti u obzir”, smatra Femić.

Podseća da su prema ranijim istraživanjima, rezultati pokazali da cenzus prelazi grupacija oko SSP-a, Narodne Stranke, DS-a i PSG-a, i zelena opcija “Moramo”. Kaže da će veoma zanimljivi biti odnosi ove dve profilisane opozicione kolone, i odluke oko evenutalnog zajedničkog kandidata za predsednika.

“Ako zeleni odluče da podrže Ponoša, da li bi ovi iz druge kolone podržali za Beograd Dobricu Veselinovića”, pita se Femić.

Izvor:www.rs.n1info.com