• 14:58

Belorusija zabranila uvoz hrane iz Srbije

Jan 30, 2022

Minsk – Belorusija je uključila Srbiju i Lihtenštajn na listu zemalja koje podležu embargu na prehrambene proizvode, koji je Minsk uveo kao odgovor na sankcije Zapada, saopštila je beloruska agencija Belta, prenosi „Sputnjik”.

Foto:Pixabay

Vlada je donela odluku s ciljem „da se osigura zaštita nacionalnih interesa Belorusije”. Dokument je objavljen na Nacionalnom pravnom portalu. Belorusija je 1. januara ove godine uvela embargo na uvoz širokog spektra prehrambenih proizvoda iz zemalja koje „vode neprijateljsku politiku prema njoj”, navodi „Sputnjik”.

Saglasno uredbi vlade u Minsku pod nazivom O primeni posebnih mera za određene vrste robe, donete u decembru 2021. godine, zabrana uvoza odnosi se na niz proizvoda iz zemalja EU, SAD, Kanade, Norveške, Albanije, Islanda, Severne Makedonije, Ujedinjenog Kraljevstva, Crne Gore, Švajcarske.

Na spisku hrane čiji je uvoz zabranjen našle su se mesne prerađevine, so, konditorski proizvodi, mleko i mlečni proizvodi (sa izuzecima), orašasti plodovi, voće, povrće, masti životinjskog porekla i drugo. Embargo se neće odnositi na hranu za bebe i neke druge artikle. Odredbe važe šest meseci. U slučaju dalje negativne dinamike odnosa, lista zabranjenih proizvoda može se dopuniti, precizirano je u saopštenju.

Krajem decembra 2021. Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Albanija, kao i Island, Lihtenštajn i Norveška, pridružile su se petom paketu sankcija EU protiv Belorusije, podseća „Sputnjik”.

Izvor:www.politika.rs