• 09:31

Dodeljene književne nagrade „Hadži Dragan“, požeškog „Svitka“

Jan 30, 2022

Srđan Čeperković iz Vrnjačke Banje i Ana Vranić Gajić iz Beograda su dobitnici književne nagrade „Hadži Dragan” za 2021. godinu, koju dodeljuje radakcijski žiri požeških književnih novina „Svitak”.

Foto:Promo

 

Srđan Čeperković je nagrađen za pesničku knjigu „Narodi sa mora“, a Ana Vranić Gajić za knjigu priča „Strah od daha“.

Čeperković piše poeziju i kratke eseje i do sada je objavio tri knjige, a za nagrađenu zbirku poezije žiri je naveo da „potvrđuje da je „vreme uzdah”, to je „biljka koja se zaliva osmehom”, vratimo mu tu vodicu“, moli nas pesnik“.

– Osmeh bi trebao da bude potvrda odgovornosti za ljudski život. Srđan Čeperković kao filozof prirode i ljudskog života došao do sjajnog zaključka: „Priroda je treći pol“, navodi se u obrazloženju žirija, čiji predsenik je Milijan Despotović, pesnik i urednik novina.

Ana Vranić Gajić, poreklom iz Arilja, piše kratke priče i objavila je četiri knjige.

„Nagrađenu knjigu čine „zapisi iz doba korone”, a to su priče o onima koji su se sa ovom pošasti borili, ali i onima „koji se nisu izborili, a bili su tako divni i požrtvovani”, objašnjava dr Ranka Mićić u recenziji.

Nagrada „Hadži Dragan“ se dodeljuje od 2009. godine i podseća na književno stvaralaštvo Dragana Hadži Todorovića (Požega, 1951-2008), pesnika, likovnog i književnog kritičara, osnivača Podružnice UKS-a za Zlatiborski okrug i jednog od osnivača i član redakcije književnih novina „Svitak“.

Izvor:www.danas.rs