• 16:19

Dr Verica Jovanović: Očekujemo u narednih desetak dana najveći intenzitet virusa

Jan 31, 2022

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović je istakla, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je oko 3.240.000 osoba vakcinisano, a 31,17 odsto je primilo buster dozu. Očekujemo da će se u narednih desetak dana dostići najveći intenzitet pojave kovida 19, istakla je Jovanovićeva.

Фото Влада Србије/С.Миљевић

 

Ona je navela da se epidmiološka situacija može proceniti prema broju poseta kovid ambulantama, kao i prema broju hospitalizovanih pacijenata.

„Kada imamo veliki broj inficiranih u jednom momentu, što se dešava tokom ovih nedelja, možemo očekivati veći broj osoba koje imaju potrebu za bolničkim lečenjem”, rekla je Jovanovićeva.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku povećan je broj prijema, određeni broj pacijenata se tokom dana otpusti, sama hospitalizacija kraće traje, osobe koje zahtevaju bolničko lečenje ostaju ne manje od sedam dana u bolnici.

Veliki broj pacijenata je na poluintenzivnoj nezi i zahteva kiseoničku potporu.

„Respiratorni simptomi i posledice koje nastaju infekcijom koju izaziva koronavirus dovode do komplikacija, najčešće su to osobe koje imaju hronična oboljenja, treba voditi računa o korišćenju preventivnih mera, izbegavati masovna okupljanja”, rekla je ona.

„Istovremeno apelujem na vakcinaciju koja će dati mogućnost da se zaštitimo od komplikacija teških formi bolesti”, istakla je dr Jovanović.

„Blizu smo najvišeg broja inficiranih u jednom momentu, to se procenjuje putem stopa, u odnosu na 100.000 stanovnika, očekujemo da će se u narednih desetak dana dostići najveći intenzitet pojave kovida 19. Ne možemo sa sigurnošću to tvrditi”, kaže doktorka.

Dodaje da puno toga zavisi od nas i našeg postupanja. „Apelujem na sve osobe koje imaju simptome ili da se jave lekaru ili da ostanu u kući i kontrolišu svoje kretanje da ne bi prenosili ovaj soj virusa”, rekla je dr Jovanović.

Najugroženija struktura stanovništva

„U sezoni smo respiratornih virusa, možemo očekivati neke druge viruse koji će se paralelno pojavljivati, najveće očekivanje se može identifikovati u odnosu na koronavirus. Ako se javi povišena temperatura, prvo na šta treba pomisliti je da se radi o kovidu 19”, podvlači Jovanovićeva.

Najugroženije su osobe koje boluju od hroničnih bolesti, kaže ona.

„U starijoj populaciji možemo očekivati veće komplikacije, imamo i veći broj osoba koje su na respiratorima, na bolničkom lečenju, kod onih osoba koje imaju hronične bolesti, astmu, šećernu bolest – ako dođe do infekcije mogu se očekivati posledice”, istakla je dr Jovanović.

O četvrtoj dozi vakcine

Sve osobe koje do sada nisu primile buster dozu, a prošao je period koji je stručni komitet najavio kao neophodan za proces vakcinacije, tri meseca od primovakcinacije, treba to da učine, kaže ona.

Vakcinacija sprečava pojavu komplikacija i smrtne ishode, i potpuno je drugačiji odnos kada su u pitanju očekivanja komplikovanih formi ako je osoba vakcinisana.

Nacionalni komitet za imunizaciju u ovom trenutku nije doneo odluku o primanju četvrte dozu, ali se preporučuje osobama sa hroničnim oboljenjima.

Osobe koje imaju hronične bolesti ako su primile treću dozu mogu primiti četvrtu dozu 28 dana posle treće, kaže Jovanovićeva, prenosi RTS.

O obaveznoj imunizaciji

Prema njenim rečima, imunizacija je neophodna, a obaveznost će biti razmatrana i prate se preporuke stručnih tela.

Oko 3.240.000 osoba je vakcinisano, a 31,17 posto je primilo buster dozu.

„Apelujem na mlade, na radno aktivno stanovništvo da prime treću dozu, i da sa milion i 800.000 primljenih trećih doza idemo ka dostizanju većeg obuhvata koji će nam omogućiti da sprečimo komplikacije, to možemo zajedničkim snagama”, zaključila je Jovanovićeva.

Info:www.politika.rs