• 19:52

Isti punjač za sve uređaje

Jan 31, 2022

USB tip C treba da postane standardni priključak za punjenje pametnih telefona, tableta, kamera, slušalica, prenosivih zvučnika i konzola za video-igre

Foto:EPA-EFE/O. Hoslet

Doneta je odluka o univerzalnom punjaču –USB-C. Zemlje članice EU dogovorile su nedavno zajednički stav prema jedinstvenom punjaču za elektronske uređaje, na osnovu kojeg će pregovarati sa Evropskim parlamentom o konačnom tekstu zakona.

Zajednički stav, koji su usaglasili ambasadori država članica u Komitetu stalnih predstavnika, mandat je koji omogućava predsedništvu Saveta Evrope da započne pregovore sa Evropskim parlamentom nakon što parlament usaglasi svoj stav.

Evropska komisija je 23. septembra prošle godine predložila rešenje za punjenje elektronskih uređaja poput mobilnih telefona i tableta, koji bi trebalo da imaju USB priključak tipa C, što je ključni korak za konačno uvođenje univerzalnog punjača, piše „Bankar”. Komisija je predložila amandman na direktivu da USB tip C treba da postane standardni uređaj za punjenje pametnih telefona, tableta, kamera, slušalica, prenosivih zvučnika i konzola za video-igre.

Jedinstveni USB-C punjač omogućiće potrošačima da pune uređaje istom spravom, bez obzira na marku uređaja. Predlog predviđa prodaju punjača odvojeno od elektronskih uređaja, što znači da pri kupovini novog uređaja potrošači neće nužno dobijati i punjač.

Ovo rešenje za punjenje elektronskih uređaja trebalo bi znatno da smanji broj punjača koji se akumuliraju u potrošačkim domovima i donese velike uštede. Prema procenama Evropske komisije, potrošači u EU bi mogli da uštede 250 miliona evra godišnje na nepotrebnim kupovinama punjača, a to bi, takođe, trebalo da smanji količinu elektronskog otpada za oko hiljadu tona godišnje. Komisija od 2009. godine pokušava da reši problem univerzalnog punjača za elektronske uređaje, što je dovelo do znatnog smanjenja broja različitih punjača i rešenja za punjenje sa trideset na tri.

 Potrošači u EU bi na kupovini punjača mogli da uštede 250 miliona evra godišnje. Takođe, smanjila bi se količina elektronskog otpada za oko hiljadu tona godišnje

Da biste dobili univerzalni punjač, potrebno je obezbediti punu interoperabilnost sa obe strane kabla: elektronskog uređaja i utikača za napajanje. Komisija najavljuje da će s tim u vezi predložiti izmenu uredbe koja bi stupila na snagu istovremeno s novom direktivom.

Prema Evropskoj komisiji, građani EU poseduju u proseku tri punjača. Međutim, čak 38 procenata navodi da barem jednom nije moglo da napuni telefon jer odgovarajući punjač nije bio pri ruci. Prema Evropskoj komisiji, oko 2,8 milijardi evra godišnje potroši se na kupovinu dodatnih punjača koji nisu isporučeni zajedno sa uređajem. Evropski zvaničnici u prošlosti su ulagali napore da nateraju industriju da standardizuje punjače.

Podsetimo, u životnu sredinu godišnje se baci 51.000 tona punjača. Evropski parlament je pre 10 godina tražio izmenu ove regulative za manje uređaje, kojih u EU ima više od 500 miliona.

Zaštitnici potrošača već su upozorili na praksu proizvođača pametnih telefona da prodaju uređaje bez punjača u paketu, uz uveravanje da to čine zbog brige za zaštitu životne sredine.

Biljana Borzan iz Odeljenja za zaštitu potrošača EU upozorila je nedavno da dobija pritužbe građana i da je nedopustivo da proizvođači to rade. Nova mera, kako je rekla, ne sme da doprinese rastu profita kompanija, već da omogući uštedu novca i očuvanje životne sredine.

U prošlosti su neki od proizvođača već snosili posledice zbog ovoga. U Brazilu je agencija za zaštitu potrošača „Eplu” uručila kaznu u iznosu od dva miliona dolara zbog uklanjanja adaptera iz pakovanja „ajfona 12” jer se to kosi s propisima u ovoj zemlji. Inače, „Epl” je i ranije izrazio nezadovoljstvo zbog predloga da se od 2024. na tržištu EU uvede univerzalni punjač za pametne telefone, tablete, kamere, zvučnike…

Info:www.politika.rs