• 12:57

MIUI 13 ZA XIAOMI I REDMI: Update za 18 modela, a osim korisnih opcija novi softver produžiće i trajanje baterije

Jan 31, 2022

Foto: SMARTLIFE / XIAOMI

Najnovije korisničko okruženje donosi odabranim Xiaomi korisnicima funkcije poput Liquid Storage, atomizovane memorije, fokusiranih algoritama i Smart Balance.
Xiaomi je zajedno sa novim modelima Redmi Note 11 pametnih telefona predstavio MIUI korisničko okruženje sledeće generacije, MIUI 13, namenjeno globalnim korisnicima (izvan Kine).

Kao i uvek do sada Xiaomi je početak premijere iskoristio da se pohvali svojim odličnim rezultatima, pa tako od četvrtog kvartala 2021. broj aktivnih MIUI korisnika na mesečnom nivou premašio je 500 miliona.
Ova najnovija generacija korisničkog okruženja nudi, kako proizvođač telefona to kaže “sveobuhvatnu nadogradnju sa fokusom na poboljšanje korisničkog iskustva – uključujući brže skladištenje, veću efikasnost pozadinskih procesa, pametniju obradu i duži vek trajanja baterije, a pored korisnih funkcija kao što su bočna traka i vidžeti“.

Novi nivoi MIUI softvera
MIUI 13 donosi Liquid Storage, nov sistemski metod po kom se datoteke čuvaju na uređajima. Na tradicionalnim uređajima, dok stalno kreiramo i prepisujemo podatke, vremenom skladište uređaja postaje izdeljeno. Posle samo 36 meseci, ovo usporava brzinu čitanja i pisanja za čak 50%. Ovo, takođe utiče na to koliko brzo možete da pristupite aplikacijama i koliko brzo te aplikacije mogu da pristupe svojim neophodnim resursima – usporavajući sve.

Liquid Storage na MIUI 13 smanjuje fragmentaciju i aktivno upravlja uskladištenim podacima, poboljšavajući efikasnost čitanja i pisanja do 60%. Dugoročno, brzine čitanja i pisanja nekih drugih Android operativnih sistema padaju za čak 50% nakon 36 meseci, dok MIUI 13 zadržava do 95% -dajući korisnicima osećaj korišćenja “novog telefona“ duže i produžavajući životni vek Xiaomi i Redmi uređaja.

Da bi se dodatno poboljšale performanse, MIUI 13 donosi atomizovanu memoriju, visokokvalitetan metod upravljanja memorijom, koji dovodi RAM efikasnost na novi nivo. Ova funkcija analizira kako aplikacije koriste memoriju i deli procese korišćenja RAM jedne aplikacije na važne i nevažne zadatke. Zatim zatvara sve nevažne zadatke, dozvoljavajući aplikacijama da koriste memoriju samo za ono što vam je trenutno važno, omogućavajući vam da pokrenete više aplikacija istovremeno bez žrtvovanja performansi.

MIUI 13 dolazi sa takozvanim fokusiranim algoritmima, koji dinamički dodeljuju sistemske resurse na osnovu scenarija korišćenja, čineći MIUI fluidnijim i prilagodljivijim. Bez fokusiranih algoritama, procesori pametnih telefona distribuiraju resurse u svim vašim aplikacijama relativno podjednako. Fokusirani algoritmi daju prednost aktivnoj aplikaciji iznad svih ostalih, omogućavajući CPU-u da se fokusira na važne zadatke, dajući vam veće brzine i bolje performanse gde i kad vam je potrebno.

Smart Balance je još jedna moćna nadogradnja u okviru MIUI 13. Dizajnirana je da automatski pronađe ravnotežu između performansi i potrošnje energije, tako da možete da dobijete snagu i brzinu koja vam je potrebna da ostanete u pogonu, da to tako kažemo… Sa Smart Balance opcijom, ukupni vek baterije se može produžiti do 10% u MIUI 13 okruženju.
Poboljšanje efikasnosti i personalizacije
Pored osnovnih poboljšanja, MIUI 13 takođe uvodi nove funkcije koje vam omogućavaju da prilagodite i personalizujete svoj smartfon.

Sa potpuno novim vidžetima, korisnici mogu da personalizuju svoje pametne telefone pomoću praktičnih modula i obaveštenja. Oni olakšavaju da budete u toku sa stvarima kao što su obaveštenja, liste obaveza, vremenska prognoza i još mnogo toga. MIUI 13 podržava vidžete različitih veličina. Sa 2 × 1, 2 × 2, 2 × 3, 4 × 2 i 4 × 4 opcijama, korisnici mogu da postave važnije informacije u jedan vidžet i da postave vidžete tamo gde im ranije nisu stajali.

Bočna traka je još jedna efikasna alatka MIUI 13, koja vam omogućava da pristupite svim vašim omiljenim aplikacijama u plutajućim prozorima samo jednim prevlačenjem – bez napuštanja trenutne aplikacije. Ovo je savršeno za one koji obavljaju više zadataka i koji žele lakši način da pristupe većem broju aplikacija odjednom ili da se brzo kreću između njih. Korisnici mogu da prilagode ovu funkciju sa do 10 aplikacija na bočnoj traci.
MIUI 13 za 18 Xiaomi i Redmi telefona
Sledeći modeli će dobiti MIUI 13 u prvom talasu tokom prvog kvartala 2022, sa rasporedom izdavanja za druge uređaje koji će se postepeno objavljivati na MIUI veb sajtu.

Raspored softverske nadogradnje može da se razlikuje u zavisnosti od regiona, a sledećih 18 Xiaomi i Redmi telefona dobiće MIUI 13 korisničko okruženja zasnovano na Android 12 operativnom sistemu:

Mi 11 Ultra
Mi 11
Mi 11i
Mi 11 Lite 5G
Mi 11 Lite
Xiaomi 11T Pro
Xiaomi 11T
Xiaomi 11 Lite 5G NE
Redmi Note 11 Pro 5G
Redmi Note 11 Pro
Redmi Note 11S
Redmi Note 11
Redmi Note 10 Pro
Redmi Note 10
Redmi Note 10 JE
Redmi Note 8 (2021)
Redmi 10 i
Xiaomi Pad 5.
Dodatno, MIUI 13 dolazi sa Android 12 operativnim sistemom i radi se o verziji 12/21/27 koja uključuje sve najbitnije novine novog Xiaomi launchera, uključujući i optimizovane performanse, unapređenu privatnost i nove vidžete koji neodoljivo podsećaju na one koje je Apple predstavio za novi iOS.

Još jedna od bitnih novosti jeste to što je Xiaomi razvio MIUI 13 Pad, specijalnu verziju namenjenu tabletima, uprkos činjenici da ih u ponudi ima samo nekoliko. Da li je ovo nagoveštaj da će se Xiaomi više fokusirati na tablete u budućnosti, ostaje da vidimo, ali je svakako lepa vest čuti da se kompanija trudi da prilagodi svoj GUI za veće ekrane, što je retkost na Android tržištu.’

Prema rečima predstavnika kompanije Xiaomi, preko 3.000 aplikacija je već razvijeno da podržava specifične gestove za velike ekrane, kao što su prevlačenje, štipanje (za zumiranje) ili otvaranje aplikacije u manjem prozoru.

Ipak, ono što “bode oči“ jeste činjenica da se izuzetno popularni POCO tj. Pocophone telefoni, kako im je ime u nekim delovima sveta, nigde ne spominju za sada.

Šta očekujete od MIUI 13, je li vaš model na spisku?

Izvor:www.smartlife.mondo.rs