• 22:04

Sindikat naučnika ispred zgrade Vlade: Za dostojanstven rad u zakonskim okvirima

Jan 31, 2022

Sindikat zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije zatražio je danas da Vlada pokaže dobru volju i “nauku i naučnike uvede u zakonske okvire”, dajući joj tako “novu priliku” da odgovori na zahteve o kojima je u decembru bilo reči sa premijerkom Anom Brnabić.

Foto:Nikola Todorović

“Nas nema, ni jedan nas zakon ne prepoznaje, mi smo usluge, nešto što je trošak, nismo invisticija iako Vlada ističe da se u nauku ulaže veliki novac”, rekla je predsednica tog sindikata Djurdjica Jovović, na protestu ispred zgrade Vlade.

Ona je navela da je Vlada trebalo da dostavi odgovore na zahteve sindikata do polovine januara, navodeći da ne traže povećanje plata, ali to nije učinila, pa će se o narednim koracima odlučiti na sednici Republičkog odbora tog sindikata.

Podsetila je da je sindikat, reagujući, pokrenuo kampanju “za dostojanstven rad u nauci”.

Prema njenim rečima, prvi zahtev je bio da se “odmah, bez odlaganja, nivelišu plate oštećenim naučnim radnicima, nastale nemarom i neradom nadležnog ministarstva i države”.

“Zarade su veoma nejednake. Za isto zvanje i stručnu spremu iako istraživači rade u istoj laboratoriji dešava se da jedan dobije na godišnjem nivou milion dinara više”, navela je Jovović.

Kako je rekla, nadležno ministarstvo za nauku, treba do novembra 2022. godine da predstavi plan sa keoficijentima po zvanjima, na osnovu kojih će se od 1. januara 2021. godine obračunavati i isplaćivati plate u nauci, čime će se obezbediti zakonski princip “jednak rad jednaka plata”.

“Što se radno pravnog statusa tiče, kolege na fakultetima su u mnogo goroj poziciji. Oni imaju ugovore o radu koje dobijaju na godinu, nema ih u sistematizaciji radnih mesta na fakultetima. Najamna radna snaga, koja dobije to što dobije”, rekla je Jovović.

Ona je, kao zahtev, ponovila da se svim naučnim radnicima koji su na ugovorima na odredjeno vreme, odmah, bez odlaganja, zaključe ugovori o radu u skladu sa zakonom.

Predstavnici sindikata istakli su transparent ispred zgrade Vlade “Gde je dostojanstven rad u nauci?”.

Izvor:www.beta.rs