• 15:44

UKIDA SE NAJPOTREBNIJA WHATSAPP OPCIJA: Nema više neograničenog čuvanja slika i poruka

Jan 31, 2022

foto:SHUTTERSTOCK / KOVO

 

Jedna od stvari koje je WhatsApp nudio u okviru svoje aplikacije je neograničeni bekap preko Google Drive, bez obzira na raspoloživi prostor, ali izgleda da će to uskoro da se promeni.
Za razliku od Andorid korisnika, WhatsApp je na iPhone takođe imao bekap opciju preko iCloud servisa, ali je ona bila direktno vezana za količinu raspoloživog prostora. Kod Android korisnika to nije bio slučaj, i WhatsApp bekap ste mogli da koristite neograničeno, ali će se to uskoro promeniti.

Korisna opcija
WhatsApp bekap je odlična opcija kada želite da promenite telefon ili ga pošaljete u servis, jer čuva sve vaše poruke i multimedijalne fajlove van uređaja, i omogućava njihovo vraćanje kasnije. WhatsApp i Google Drive su imali dogovor vezan za bekap opciju, koja nije ugrožavala slobodan prostor na vašem Google nalogu, ali će i to najverovatnije da bude drugačije u skorijoj budućnosti.
Prema izveštaju Android Authority, WhatsApp će promeniti bekap sistem, što znači da će sve i dalje funkcionisati dokle god imate slobodnog prostora na Google Drive. Ovo je otkriveno u kodu nove WhatsApp aplikacije koji sada proverava slobodan prostor pre bekapa, a što pre nije rađeno.
Možda izmena treba da označi nešto drugo
Naravno, izmena u kodu ne mora da znači ništa, i WhatsApp bekap je kod nas funkcionisao najnormalnije, pa je pitanje zbog čega matična kompanija menja kod aplikacije. Sa druge strane, možda će WhatsApp napraviti novi dogovor sa Google, pa će svako imati određenu količinu podataka na raspolaganju za bekap, umesto da on otkida jedan deo od 15 GB slobodnog prostora, koliko imate na standardom (besplatnom) Google nalogu.

Veća kontrola
Nova opcija WhatsApp aplikacije omogućiće vam detaljniju kontrolu nad stvarima koje se bekapuju, uključujući odabir fajlove koji se bekapuju, kao i isključivanje pojedinih fajlova (fotografije, dokumenta i video snimci).
Sa druge strane, nakon što je Google odustao od besplatnog neograničenog bekapa na svojoj Photos aplikaciji, jasno je da ova kompanija steže kaiš kada je u pitanju besplatan prostor koji korisnici dobijaju. Sa njihove strane, to itekako ima poslovne logike: naviknete korisnike na neki besplatan servis, a onda posle toga
krenete da ga naplaćujete.
Za sada možda ne bi bilo loše da bekapujete svoj WhatsApp nalog dok je besplatan i dok se na računa na konto slobodnog prostora na Google nalogu.

Ne radi između platformi
Napomenućemo i da su WhatsApp i Viber aplikacije koje ne podržavaju direktno prebacivanje kontakta, poruka i bekapa sa jednog ekosistema na drugi, na primer sa Android-a na iOS, a odnedavno i Huawei na svojim telefonima kao jedinu opciju za bekap nudi Huawei Cloud servis. Naravno, postoje aplikacije koje ovo mogu da urade eksternim putem, ali se čini da se svakim danom ekosistemi (Google Play, Apple App Store i Huawei AppGallery) sve više odaljavaju jedan od drugih, što pravi probleme korisnicima koji žele da promene svoje uređaje.

Sa druge strane govorka se i da WhatsApp radi na mogućnosti migracije podataka sa jedne na drugu platformu, preko Move to iOS aplikacije, ali ćemo ipak sačekati da vidimo kako to funkcioniše, jer se više puta u prošlosti pisalo da ovakva opcija samo što nije.

Izvor:www.sartlife.mondo.rs