• 00:18

Brnabić: Neće biti blokade izbora

Feb 1, 2022

Premijerka Srbije Ana Brnabić kritikovala je danas Inicijativu „Kreni – promeni” zbog najave mogućnosti blokade izbora i naglasila da se to neće dogoditi.

Foto: Влада Србије/С.М

 

Brnabić je rekla da je „za neverovati” da su ljudi iz te inicijative koji, kako je navela, govore da se zalažu za zakonitost i ustavnost, tako nešto i predložili.

„To se neće dogoditi, ovo je zemlja u kojoj se poštuje zakon, ovo je država jakih institucija”, rekla je ona za televiziju Hepi.

Ocenila je i da to što je najavljeno u vezi blokade izbora niko ne shvata za ozbiljno.

Dodala je da o tome nije razgovorano ni tokom nedavne posete evroparlamentaraca Beogradu.

„Mislim da niko to i ne shavata za ozbiljno”, rekla je ona, prenela je Beta.

Ponovila je da je stavljena tačka na Rio Tinto i da je to urađeno zbog naroda, dodajući da zna da ima mnogo građana koji su iskreno zabrinuti za zaštitu životne sredine.

Brnabić je ocenila i da su za razliku od građana, neki ekološki pokreti pokazali da je njihovo delovanje pre svega politički usmereno protiv Aleksandra Vučića.

Inicijativa „Kreni-promeni „je zatražila od Vlade Srbije da do aprilskih izbora donese odluku o zabrani iskopavanja litijuma i bora na području Srbije.

Direktor kampanje „Kreni-promeni” Savo Manojlović je rekao da će, ukoliko do toga ne dođe, organizovati izjašnjavanje ekoloških organizacija i građana sa dve opcije.

Prema njegovim rečima, prva opcija, ukoliko se ne donese do izbora odluka koja se traži, biće „opstrukcija izbora”.

Naveo je da je druga opcija, ukoliko prva ne bude prihvaćena, da se „neće (političari) u kampanji izvući”.

Izvor:www.politika.rs