• 02:54

Stopiran projekat kompanije Rio Tinto u Srbiji

Feb 1, 2022

Vlada Srbije stopirala je projekat „Jadar“ kanadsko-australijske kompanije Rio Tinto koja je planirala da otvori rudnik u blizini Loznice kako bi eksploatisala mineral jadarit koji sadrži visoke koncentracije litijuma i bora.

Takva odluka doneta je posle brojnih protesta ekoloških organizacija koje su blokirale saobraćajnice u Srbiji i zahtevale zabranu rada Rio Tinta, zbog opasnosti od ekološke katastrofe koja bi usledila nakon otvaranja rudnika.

Premijerka Srbije Ane Brnabić rekla je da je ukinuta uredba Vlade iz 2020 godine.

„Ukinuta je Uredba Vlade o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit od 13. februara 2020. godine, tako da je prostorni plan ukinut i više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti koji su vezani za kompaniju Rio Tinto, odnosno Rio Sava Eksplorejšn sve dozvole, sva rešenja sve odluke, i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali.“

Rio Tinto je područje oko Loznice istraživao od 2004. godine i prema grubim procenama utvrdio rezerve od oko 136 miliona tona rude jadarat, iz kojih bi moglo da se podmiri deset odsto svetskih potreba za litijumom koji se koristi za proizvodnju baterija za električna vozila, ali i u računarskoj, telekomunikacionoj i avioindustriji, za izradu stakla, keramike, djubriva.

Protesti meštana i ekoloških organizacija su počeli prošle godine, kad je Rio Tinto krenuo u otkup oko 400 hektara zemljišta za potrebe rudnika, a nakon što je Vlada Srbije izmenila Prostorni plan i to područje proglasila od posebnog interesa, čime je poljoprivredno zemljište proglašeno gradjevinskim.

Kada su protesti postali masovni Vlada je donela odluke kojima je, bar za sada, stavljena tačka na planove Rio Tinta.

„Ukinuli smo i odluku Vlade o obrazovanju radne grupe za implementaciju projekta Jadar koja je formirana 9. aprila 2021. i time ispunili sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Republici Srbiji. Ovim je što se tiče projekta Jadar i Rio Tinta sve završeno, gotovo je i svi zahtevi su ispunjeni”, rekla je Brnabić.

Rio Tinto je do sada u istraživanja u Srbiji uložio 250 miliona dolara i sada razmatra pravne mogućnosti za reagovanje na odluke Vlade Srbije o stopiranju njegovog projekta.

Planirano je da se rudnik otvori 2026. godine.

Izvor:www.beta.rs