• 17:23

Gabrovačka reka u Nišu danas potpuno pocrnela zbog nepoznate hemikalije

Feb 2, 2022

Gabrovačka reka, jedna od manjih pritoka Nišave u samom Nišu, danas je potpuno pocrnela zbog nepoznate hemikalije koja je u nju ispuštena.

Stanovnici tog dela grada kazali su agenciji Beta da su izmedju 13.00 i 14.00, primetili da voda u reci nije bistra već potpuno crna i da se neka crna tečnost taloži na dno.

Jedan od žitelja čija se kuća nalazi uz samu reku je rekao da je “voda pocrnela od mostića kod igrališta fudbalskog kluba “Mašinac” pa sve nadalje”

“Zaista smo zaprepašćeni, nikada slično nismo ništa videli, a živimo u ovom naselju već 60 godina”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, gradjani veruju da hemikalija potiče iz manje fabrike koja se nalazi u tom naselju, ali nemaju dokaze da je to zaista tako.

“Ko god je ispustio u reku hemikaliju sasvim je sigurno da je u njoj ubio sav živ svet, što je stvarno žalosno”, rekao je on.

Naveo je da je bio “mali vodostaj” i da je “koncentracija te hemikalije bila izuzetno visoka a i jeste i dalje”, jer je ukazao ” voda potpuno crna”.

“Sad bi mogla da se zove Crna reka, a ne Gabrovačka”, kazao je on.

Više hiljada komada ribe uginulo je u Gabrovačkoj reci maja 2020, kada se u vodi, pod nerazjašnjenim okolnosti, našla za otrovna hemikalija.

Uginuće ribe dogodilo se na istom potezu na kojem je sada reka pocrnela.

Izvor:www.beta.rs