• 08:14

GORI MANASTIR SVETE TROJICE KOD LJUBOVIJE: Srpska svetinja u plamenovima

Feb 2, 2022

Pričinjena je ogromna materijalna šteta.

Foto:Kurir

Vatrena stihija zahvatila je veliki konak Manastira Svete Trojice na Belim vodama kod Ljubovije, koji je udaljen oko dva i kilometra od druma Ljubovija-Bajina Bašta, rekao je prota Mirko Vilotić, sekretar Eparhije šabačke SPC.

Vatrena stihija je zahvatila ogroman deo manastira,verovatno će biti teško gašenje požara.

Požar je zahvatio gornje prostorije zdanja, koje monaštvo i malobrojni ljudi nisu mogli da zaustave, pozvane su odmah i vatrogasne jedinice, koji su, kako kaže Vilotić, u problemu da dođu do ove bogomolje, jedne od najposećenijih u ovom delu Srbije.

Materijalna šteta je već ogromna, a uzrok požara za sada nije poznat. To će biti jasno kada se potpuno lokalizuje što zbog guste šume neće biti ni lak ni jedinstven posao.

Podsetimo, manastir Svete Trojice (Bjele Vode) pripada Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve. Manastir se nalazi na teritoriji opštine Ljubovija, u ataru sela Podnemić, u zaseoku Bjele Vode.

U zaseoku zvanom Bjele Vode, Karađorđe Ristanović, privatni preduzetnik iz Iriga, rodom iz Podnemića, sagradio je 2003. godine crkvu. Manastir je podignut na porodičnom imanju, gde su sahranjeni njegovi roditelji Kosta i Božana Ristanović i mala sestra Vida. Zaživeo je 2005. godine dolaskom jeromonaha Serafima Petkovića za nastojatelja i od tada se održavaju redovna bogosluženja. Od svetinja poseduje pokrov sa moštiju Svete Petke.

Izvor:www.mondo.rs