• 09:26

Svinjska kuga se pojavila kod Pirota, preduzimaju se mere

Feb 2, 2022

U selu Orlja kraj Pirota potvrđena je afrička kuga svinja kod dve domaće svinje, zbog čega su preduzete mere.

Pomoćnik gradonačelnika Pirota Vidojko Panajotović izjavio je da je zbog toga područje tog sela i sela Bazovik, koje je u prečniku od tri kilometra od mesta potvrđenih slučajeva, proglašeno zaraženim afričkom kugom svinja.

„Sva ostala sela u prečniku od 10 kilometara su ugrožena područja. Veterinari su stalno na terenu“, kazao je Panajotović i dodao da je u selu Orlja mali broj domaćinstava koja uzgajaju svinje.

Među njima su i sela na teritoriji Bele Palanke.

Pre nekoliko dana ugroženim područjima proglašena su i sela na teritoriji Pirota ka Dimitrovgradu u predelu sela Činiglavci.

Rukovodilac Regionalnog centra za suzbijanje te bolesti u Nišu Miroljub Marjanović rekao je za TV Pirot da je situacija sa zarazom na teritoriji Pirota i Dimitrovgrada naglo pogoršana u posednjih nedelju dana i da je uzrok ljudski faktor i nepridržavanje preventivnih mera pojedinih lovaca.

“Apelujem na lovce i lovačka udruženja na strogo poštovanje svih biosigurnosnih mera, a na poštovanje mera prevencije apelujem i na vlasnike domaćih svinja, bez obzira da li su gazdinstva u zaraženom području ili ne”, rekao je Marjanović.

Izvor:www.rs.n1info.com