• 16:09

Prošlog meseca mogli ste za minimalac da kupite samo 188 litara dizela: Danas opet skočila cena

Feb 3, 2022

Gorivo opet ide ka 200 dinara

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, čitalac Telegrafa

 

Prošlog meseca mogli ste za minimalac da kupite samo 188 litara dizela: Danas opet skočila cena
Gorivo opet ide ka 200 dinara
Pumpa točenje goriva
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, čitalac Telegrafa

Dizel u Srbiji klacka se na 180 dinara, odnosno, na pojedinim pumpama već je prešao taj prag. Kako podseća poznati domaći ekonomista Goran Radosavljević, prosečna cena nafte 2011. bila je 107 dolara, kada je litar dizela koštao 122 dinara. Danas je cena nafte oko 89 za barel, a cena dizela je, kao što smo naveli sve bliže 200.

Preciznije, u januaru za minimalnu zaradu mogli ste da kupite svega oko 188 litara dizela.

Cena nafte u svetu gotovo svakodnevno raste. Jedan barel sada vredi skoro 90 dolara što je najveća cena u poslednjih sedam godina. Cena goriva u Srbiji zavisi od kretanja na svetskom tržištu, a dodatno prelivanje poskupljenja je nesporno. Kako su ranije rekli sagovornici Telegraf Biznisa, poskupljenje sa globalnog tržišta stiže u Srbiju za oko pola meseca, ili mesec.

Evrodizel košta oko 179 dinara, što je čak 20 dinara više nego pre tačno pola godine.
Podsetimo, u Srbiji su na litar goriva državna davanja 82 dinara.

– Imate deo koji je deo naftnih kompanija, a drugi je vezan za državne dažbine. Kod nas, državne dažbine čine oko 56 odsto cene. Kada kupite litru benzina za 151 dinar, 86 dinara su državne dažbine. U svakoj zemlji se ovo razlikuje. Zemlje koje su na moru imaju daleko povoljnije uslove za kupovinu naftnih derivata, jer se naftom trguje na Mediteranu. Razlika u tim kompanijskim cenama je daleko manja od državnih dažbina. Na primer, Bosna i Makedonija imaju prilično malo dažbine, za razliku od nas – rekli su ranije za naš portal iz UNKS.

U Nemačkoj rekordna cena goriva
U Nemačkoj je cena goriva dostigla novi rekordni nivo, pre svega benzin Super E10. Litar Super E10 koštao je juče u proseku 1,712 evra, saopštio je automoto klub ADAC.
To je rekordna cena, koja je pretekla dosadašnji rekord zabeležen 13.septembra 2012.godine kada je Super koštao 1,709 evra. Dizel je juče koštao 1,640 evra, što je, takođe rekord.

Cena goriva se proteklih meseci nalazi gotovo u stalnom rastu, nakon kratkog oporavka na jesen prošle godine.

Izvor:www.biznis.telegraf.rs