• 01:22

Brnabić će u sredu razgovarati sa građanima nezadovoljnim eksproprijacijom zemlje

Feb 7, 2022

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zakazala je sastanak u sredu, 9. februara sa građanima iz čačanskih i kraljevačkih sela koji su nezadovoljni eksproprijacijom zemlje duž trase autoputa Preljina-Pojate i Preljina-Požega, kao i za proširenje aerodorma „Morava“ u Lađevcima.

Predsednik neformalne grupe građana kojima je eksproprisana zemlja na trasi autoputa Preljina-Pojate „Ne damo đedovinu“ Bratislav Simović, rekao je agenciji Beta da je danas stigao odgovor iz Vlade Srbije na dopis koji su 1. februara građani uputili predsednici Vlade Brnabić.

Simović je dodao da su građani u tom dopisu predložili zakazivanje razgovora sa Brnabić na kome bi izneli njihove probleme i nezadovoljstva zbog eskproprijacije, koju ocenjuju kao „nepravednu“.

„U odgovoru iz Vlade Srbije navedeno je da će sastanak meštana nezadovoljnih eksporpijciom zemlje sa Brnabić biti održan u sredu, 9. febrara u 12 časova, u zgradi Vlade Srbije u Beogradu „, rekao je Simović agenciji Beta.

Oko 300 vlasnika poljoprivredne zemlje, iz desetak čačanskih sela, traže da im zemlja za izgradnju autoputa bude plaćena po „pravoj, realnoj“ vrednosti i tvrde da im je država ponudila mnogo nižu cenu za tu zemlju što su oni odbili i pokrenuli sudske postupke koji su u toku.

Meštani, koji su zbog toga više puta protestovali, ranije su isticali da se sudski postupci za otkupljenu zemlju putem eksproprijacije „namerno odugovlače“ i da Gradska uprava u Čačku „opstruiše te postupke“.

Građani se bune jer je mnogima zemlja trajno oduzeta ne samo za trasu auto-puta, već i za takozvana pozajmišta i deponije za potrebe izgradnje autoputa, kao i za vađenje šljunka, i traže da im se zemlja u takvim slučajevima vrati posle završene izgradnje auto-puta.

Stanovnici Lađevaca kod Kraljeva i više okolnih sela se bune zbog oduzimanja zemlje za proširenje aerodroma „Morava“.

Prilikom otvaranja deonice autoputa u Pakovraću kod Čačka policija je sprečila nekoliko desetina građana da pitaju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić, koja je prisustvovala otvaranju, kada će im biti plaćena zemlja koju je država otkupila za izgradnju autoputa.

Branbić je posle otvaranja deonice autoputa u Pakovraću izjavila novinarima da će se angažovati kako bi se pomoglo meštanima kroz čija imanja prolazi trasa autoputa i koji smatraju da su oštećeni eskproprijacijom zemlje.

„Ja ću ih svakako pozvati na sastanak, pa ćemo videti šta možemo dodatno da uradimo. Uporedićemo cene tog zemljišta sa nekim drugim cenama. Obećavam da ćemo i (gradonačelnik Čačka) Milun Todorović i ja sesti sa njima i videti o čemu se radi“, rekla je Brnabić.

Ona je tada izrazila uverenje da Grad Čačak „ne opstruiše“ sudske postupke grđana koji su nezadovoljni ponuđenom cenom za otkupljenu zemlju.

Izvor:www.danas.rs