• 10:14

Dugovanja za telekomunikacione usluge zastarevaju za godinu dana

Feb 7, 2022
To ne znači da se dug automatski briše, već da se ne može naplatiti prinudno, preko suda ili izvršitelja, a dužnik mora uložiti prigovor na odluku izvršitelja i pozvati se na zastaru, o kojoj odlučuje sud, savetuju iz NOPS-a
Foto:Pixabay

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) upozorila je da se ovih dana sve više građana javlja zbog podnesaka pojedinih advokatskih kancelarija iz Novog Sada u kojima se pozivaju da plate dugovanja za telekomunikacione usluge starija od godinu dana. Kako ističu iz ove potrošačke organizacije, u ovim dopisima je navedeno da potraživanja za internet, usluge mobilne telefonije i pakete usluga ne zastarevaju za godinu dana, već se navodi opšti rok od 10 godina. Uz to je istaknuto i obrazloženje da je reč o „neimenovanim ugovorima”, koji se ne mogu okvalifikovati kao „potraživanje pošte, telegrafa i telefona za upotrebu telefona i poštanskih pregradaka”, na koje bi se mogao primeniti kraći rok od jedne godine.

– Citirano tumačenje nema uporište u sudskoj praksi. Potraživanja za telekomunikacione usluge pružene fizičkim licima koja dospevaju u jednakim mesečnim intervalima zastarevaju za godinu dana, i to je jasno navedeno u Zakonu o obligacionim odnosima. To ne znači da se dug automatski briše, već da se ne može naplatiti prinudno, preko suda ili izvršitelja. Dužnik u ovakvoj situaciji mora uložiti prigovor na odluku izvršitelja i pozvati se na zastaru, o kojoj odlučuje sud – saopštili su iz NOPS-a. Oni savetuju potrošačima da ne uzimaju za ozbiljno pravna tumačenja i obrazloženja koja ovih dana stižu sa adresa „poznatih” advokatskih kancelarija, budući da ona nemaju utemeljenje u zakonu i praksi najviših sudskih instanci, po kojoj se jednogodišnji rok zastare za ovu vrstu potraživanja za fizička lica ne dovodi u pitanje.

– Razlozi za ovakva tumačenja mogu biti isključivo materijalne prirode, u želji da se za pojedine telekomunikacione operatere kao klijente obezbedi naplata zastarelih potraživanja pokušajem dovođenja u zabludu potrošača kao ekonomski slabijih i pravno neukih stranaka – navode iz NOPS-a.

Izvor:www.politika.rs