• 22:56

FACEBOOK I INSTAGRAM ODLAZE IZ EVROPE I SRBIJE? Evropska unija jasna – neka idu, nemamo problem s tim!

Feb 10, 2022

Puno se prašine diglo oko toga da li će se Facebook i Instagram povući iz Evrope i samim tim i iz naše zemlje – evo šta se tačno desilo…

Foto:SMARTLIFE / YOUTUBE / CNET / PRINTSCREEN

Nakon što je izglasan GDPR i nakon što je Evropa pooštrila pravila u vezi sa korišćenjem, obradom i skladištenjem podataka korisnika EU zone, ali i Srbije, kompanija Facebook još u drugom kvartalu 2020. godine najavila je da bi to moglo da ima toliko drastične posledice po poslovanje te američke kompanije da bi čak moglo da se desi da Facebook i Instagram aplikacije budu povučene.

Problem je nastao zbog podataka evropskih korisnika, kojih svakako nije malo, a koji se skladište i danas u SAD, na tamošnjim Meta serverima, a za koje EU zakoni već neko vreme nalažu da se obrađuju i skladište na teritoriji evropskog kontinenta, dok vreme za prilagođavanje tom aktu ističe (kako Meta, tako i svim drugim kompanijama koje posluju na teritoriji Evrope).
Ovo je, zapravo vest stara gotovo dve godine, a aktuelizovana je ovih dana pre svega usled promene imena kompanije iz Facebook u Meta i sajtova koji su aktuelizovali ovu staru vest.

S obzirom na to da se vest proširila izuzetno brzo svuda, ispred EU reagovali su i njeni predstavnici, u ovom slučaju ministri ekonomije Francuske i Nemačke, koji su novinarima rekli da nemaju nikakav problem s tim da Meta povuče Facebook društvenu mrežu i Instagram platformu iz Evrope.

Oni su ponovili da Meta mora da se povinuje pravilima tj. zakonima koji važe već dve godine i da će oni važiti za sve, bez obzira na to koliko je velika ili moćna kompanija koja im se protivi.
Reagovanje dvojice ministara može se svesti na to da postoji život i bez Facebook mreže, kao i na to da postoje i mnoge druge društvene mreže kojima će se korisnici okrenuti, a da je život bez njih verovatno čak i lepši. Ipak, ustupaka prema Meta kompaniji neće biti.

Sad, kao i u julu i septembru 2020. godine, kad je Facebook pretio da će se povući iz Evrope, ostaje nam da čekamo i vidimo da li će se to zaista i desiti ili će Facebook i Instagram početi da skladište i obrađuju podatke isključivo u Evropi za sve svoje evropske korisnike…

Izvor:www.smartlife.mondo.rs