• 04:28

Da li je vaš laptop na izdisaju? Proverite ovih pet znakova

Feb 13, 2022

Situacije u kojima laptop odjednom prestaje da radi kako treba mogu biti prilično nezgodne. Uočite li neke od ovih znakova, nemojte ih ignorisati.

Foto: Unsplash/Glenn Carstens-Peters

Sve na ovom svetu ima životni vek, pa tako i laptopovi. Kako je reč o uređajima koji su postali nezaobilazni deo rada i učenja, situacije u kojima odjednom prestaju da rade kako treba mogu biti prilično nezgodne.

Evo pregleda pet znakova po kojima ćete znati je li vaš laptop u problemima i saveta šta da preduzmete.

1. Laptop počinje sporije da radi

Brojni su razlozi zašto rad računara može biti usporen. Na primer, možda niste preuzeli i instalirali najnovije izdanje softvera ili ste “nakrcali” memoriju preko svake mere. Ali, ponekad to može biti znak kako se bliži kraju svog radnog veka.

2. Baterija se ne puni kao pre

Baterije po pravilu s vremenom gube kapacitet, što znači kako sve kraće traju i sve se brže pune. Ovo nije drastična već postupna promena. Stoga držite oko na bateriji i pripazite koliko često je morate puniti.

3. Laptop se blokira i prestaje da radi

Više je razloga zašto može doći do “zamrzavanja” računara. Na primer, do toga može dovesti aplikacija koja je prestala da radi, ali i zbog toga što se na vašem uređaju našao “zlonamerni” softver.

No, ako nije ništa od navedenog, moguće je kako je vaš laptop jednostavno prestar ili ga treba osvežiti nadogradnjom.

4. Stalno se gasi sam od sebe

Opet, brojni su razlozi zašto bi se laptop mogao ugasiti sam od sebe, od već spomenutog malvera do toga da se na osetljivim električnim komponentama u unutrašnjosti nakupilo previše prašine, zbog čega se pregrejao.

5. Ne možete nadograditi laptop na najnoviji softver

Ako ne uspete da instalirate najnovija izdanja operativnog sistema i aplikacija koje koristite, vremenom će vaš računar početi sporije da radi, a vi ćete ostati bez pristupa sve većem broju aplikacija. I još ćete pritom biti u većoj meri izloženi bezbednosnim rizicima.

Dakle, ako vaš računar ne podržava nadogradnje operativnog sistema i ključnih aplikacija, vreme je za novi.

Što možete preduzeti ako je vaš laptop na izdisaju?

Postoji nekoliko trikova koje možete isprobati kako biste uklonili ili barem umanjili probleme koji otežavaju rad vašeg laptopa.

1. Očistite memoriju

Obrišite sve što vam nije neposredno potrebno i što ne koristite. Datoteke koje ne želite trajno obrisati prebacite na eksterni hard disk i/ili na prostor klaudu.

2. Otkrijte u čemu je problem

Konsultujte stručnjaka kako biste ustanovili šta ne štima s vašim laptopom kako biste mogli precizno da utvrdite o čemu se radi i ukloniti problem.

3. Proverite garanciju

 

Novi laptopovi po pravilu dolaze s garancijom koje traje barem godinu dana, ako ne i duže. To može biti korisno ako je počeo da stvara probleme dok garancija još traje jer ćete uštedeti na troškovima popravke.

4. Pripremite se na kupovinu novog laptopa

Moguće je kako vašem računaru jednostavno nema pomoći. U tom slučaju ćete morati nabaviti nov. Korisno je početi štednju za idući čim ste kupili sadašnji.

Ostavite barem manji iznos sa strane svaki mesec kako biste manje platili odjednom kad dođe vreme za kupovinu, piše Make of us, a prenosi tportal.

Izvor:www.rs.n1info.com