• 22:37

U stranom vlasništvu sedam zdravstvenih ustanova u Srbiji

Feb 16, 2022

Sedam zdravstvenih ustanova, od ukupno 859 koliko ih je upisano u registar pri Agenciji za privredne registre, u vlasništvu je – stranaca, potvrđeno je portalu N1 u APR. Najčešće je reč o državljanima drugih zemalja, ali među suvlasnicima su i zdravstvene ustanove registrovane u Holandiji i Nemačkoj.

Foto:Unsplash/Jeshots.com

U martu prošle godine, Acibadem Health Group, svetski poznat lanac bolnica, postao je većinski vlasnik privatne zdravstvene ustanove Bel Medic, koja od tada posluje pod nazivom „Acibadem Bel Medic“. Nedavno se ovaj turski lanac bolnica ponovo pominjao u javnosti i to oko – kupovine kovid bolnice u Batajnici. Ovo su, u međuvremenu, demantovali iz Acibadem Health grupe.

Turski lanac bolnica, koji je u Opštu bolnicu Bel Medic investirao kroz Acibadem City Clinic registrovan u Holandiji, nije jedini strani vlasnik neke zdravstvene ustanove u Srbiji. Ali, osim Acibadema i jedne nemačke zdravstvene ustanove, strani vlasnici ovdašnjih bolnica su – fizička lica, strani državljani.

U stranom vlasništvu – potpuno ili uz minimum 50 odsto suvlasništva, posluje sedam zdravstvenih ustanova u Srbiji.

I sve su – bolnice.

Osim već pomenute Opšte bolnice “Acibadem Bel medic” u Beogradu, u stranom vlasništvu su, prema podacima APR, i: Specijalna bolnica za interne bolesti “IM clinic” Zemun, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Dr Vorobjev VIP” Zemun, Specijalna bolnica “Clinic Olymp” za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Novi Sad, Specijalna bolnica za estetsku, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju “Miramontimedic” Beograd, Specijalna bolnica za interne bolesti sa hiperbaričnom medicinom “M-Medical clinic” Novi Pazar,  Specijalna bolnica za interne bolesti “Niroshi” Niš.

Odakle dolaze vlasnici

Holandija, Nemačka, Rusija, Hrvatska, Severna Makedonija i Austrija – države su u kojima su registrovani vlasnici sedam bolnica u Srbiji.

Tako je Nikolaj Vorobjev, državljanin Rusije, stoprocentni vlasnik dve bolnice u Zemunu. Jedna je Specijalna bolnica za lečenje zavisnosti “Dr Vorobjev VIP”, a druga je Specijalna bolnica za interne bolesti “IM Clinic”. Prva je registrovana 2018, a druga 2009. godine.

Za “Acibadem Bel Medic” smo već napomenuli da je u vlasništvu turskog lanca bolnica, ali je kao zvaničan vlasnik u Registar zdravstvenih ustanova upisan Acibadem City Clinic, sa sedištem u Holandiji. Suvlasnici su i dalje Jasmina i Milan Knežević, koji su prvi osnivači Bel Medica.

Specijalna bolnica “Clinic Olymp” za plastičnu i rekonstruktirnu hirurgiju u Novom Sadu registrovana je u decembru 2006, a osnivači su dva državljanina Hrvatske: Davor Stojić i Marijo Bašić.

U Beogradu se nalazi Specijalna bolnica za estetsku, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju “Miramontimedic” koja ima tri vlasnika. Uz Radmilu Milisavljević i Nebojšu Stevanovića, suvlasnik je (većinski) SMB Miramontimedic GmbH iz Nemačke.

Na sajtu ove bolnice stoji samo obaveštenje da se “vrši prenamena Specijalne bolnice za estetsku, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Miramontimedic u Specijalnu bolnicu za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju”.

Državljanka Severne Makedonije, Senada Šarović, suvlasnik je ove godine osnovane klinike “M Medical Clinic” u Novom Pazaru – specijalne bolnice za interne bolesti sa hiperbaričnom medicinom. Uz nju je u registar, kao suvlasnik, upisano preduzeće Medisal iz Surčina, registrovano za nespecijalizovanu trgovinu na veliko. Ovi suvlasnici su u registar upisani sa jednakim procentom vlasništva: pola-pola.

Na kraju, dva državljanina Austrije, Rodoljub Nikolić i Vladimir Nikolić, vlasnici su Specijalne bolnice za interne bolesti “Niroshi” u Nišu.

Ko je u registru

U Registru zdravstvenih ustanova APR prve nedelje februara, kako je potvrđeno portalu N1, bilo je upisano 859 ustanova iz oblasti zdravstva.

To nisu samo bolnice, već i opšta medicinska i specijalistička praksa, stomatološke ordinacije, apoteke, kao i trgovine na malo medicinskim i ortopedskim pomagalima u specijalizovanim prodavnicama.

U ovaj registar upisuju se i ustanove registrovane za delatnost 86.90 – “ostala zdravstvena zaštita”, gde spadaju laboratorije, prevoz sanitetom, zatim delatnosti defektologa, hemičara, logopeda… u zdravstvenim ustanovama.

Ovu šifru delatnosti imaju i banke krvi, sperme i organa za transplantaciju.

Izvor:www.rs.n1info.com