• 15:13

PET PREDNOSTI GALAXY S22 ULTRA U ODNOSU NA IPHONE 13: Krajnje je vreme da Apple unapredi svoje telefone!

Feb 19, 2022

Nova linija Samsung Galaxy S22 telefona je stigla i svi modeli imaju pregršt funkcija koje Apple još uvek nije implementirao na svojim telefonima, a neke od njih bismo možda mogli da očekujemo sa iPhone 14.

Foto: SMARTLIFE / SAMSUNG

Sa predstavljanjem S22 linije telefona, kompanija Samsung je označila potpuno novi pravac vodećih modela, a dosadašnja Note serija spojena je sa S Ultra linijom, napravivši ustupak tako da niko od korisnika ne bude nezadovoljan. Galaxy S22 Ultra je Note po svemu osim po imenu i prvi uređaj S serije koji dolazi sa slotom za olovku.
Pored fantastičnog softvera na kojem Samsung vredno radi godinama unazad S22 serija predstavlja vrhunac ponude ove kompanija i uvek je krcata opcijama i mogućnostima kojima malo koji drugi telefon može da se pohvali, uključujući i iPhone.
Poređenje Samsung Galaxy S22 serijom sa Apple iPhone 13 modelima uvek je nezahvalan posao, pa se sada nećemo baviti time, ali ćemo ukazati na pet velikih prednosti koje Samsung S22 serija ima u odnosu na iPhone 13.

1. Ekran od ivice do ivice
iPhone X je telefon koji je predstavljen u novembru 2017. godine i u pitanju je prvi iPhone sa dizajnom bez ivica. Prošle godine, iPhone 13 je još više smanjio debljinu ivica, ali u poređenju sa Samsung modelima Apple i dalje ozbiljno kaska. Kada se na to dodaju i zakrivljene ivice kod S22 Ultra modela, jasno je da je Samsung po ovom pitanju u prednosti u odnosu na konkurenciju.
Konkretno Samsung Galaxy S22 Ultra ima odnos ekrana i prednje strane od 90,2%, što je više od iPhone 13 Pro Max koji meri 87,4%. Nažalost, iako se radi o nekoliko procenata, ova razlika je itekako vidljiva kada se telefoni stave jedan pored drugog. Nadajmo se da će iPhone 14 nešto da promeni na tom planu.

2. Prednja kamera
Apple iPhone notch, zarez, kako vam drago je tema mnogih priča i na iPhone 12 na kojem je bio prevelik i na iPhone 13, na kojem je smanjen, ali dobijeni prostor nije moguće iskoristiti. Nekima notch prilično smeta, dok su se mnogi korisnici pomirili sa činjenicom da je tu i da se to neće uskoro promeniti.

Sa druge strane i Note10 generacija imala je malu rupu na sredini ekrana za kameru, detalj koji minimalno narušava izgled i zauzima veoma malo prostora na samom ekranu uređaja. Kod Samsung telefona jedna kamera se koristi za prepoznavanje lica i selfije, dok kod iPhone modela postoji dodatni senzor za naprednu biometriju, jer ovi telefoni nemaju senzor otiska prsta.

Mala rupa za kameru u kombinaciji sa velikim ekranom od ivice do ivice kod S22 Ultra telefona omogućava jedan poseban doživljaj korišćenja za korisnike, gde nema mnogo elemenata koji vam smetaju, a na vama je samo da uživate.

Šuška se da će Apple slediti sličan primer sa FaceTime kamerom na iPhone 14, ali je pitanje da li će i tada ova kompanija pristati da se oprosti od notch-a.

3. Ultrazvučni senzor otiska prsta ispod ekrana
Osim što je brz i precizan, ultrazvučni senzor otiska prsta ispod ekrana kod Samsung S22 i prethodnih generacija ni na koji način ne utiče na kvalitet prikaza na samom ekranu, a nije ni jedini sistem biometrijske zaštite na ovim telefonima.
Ovaj senzor je debitovao na S10 generaciji i omogućava detekciju otiska prsta bez narušavanja ekrana i posebnog hardverskog tastera. Sa druge strane, Apple je do pomenutog iPhone X imao fizički taster koji je nekoliko generacija koristio kao biometrijsku zaštitu da bi se potpuno prebacili na Face ID identifikaciju kao jedinu opciju osim šifre i PIN koda.
Krajnje je vreme da Apple nešto promeni, pa se nadamo da će iPhone 14 konačno dobiti senzor otiska prsta ispod ekrana kao dodatni nivo zaštite i bezbednosti koji je itekako potreban ovim telefonima.

4. Paket sa AirPods slušalicama
Iako ni Samsung ni Apple više ne isporučuju slušalice uz telefon, a od pre nekoliko generacija ni punjač, malo je verovatno da će Apple ubaciti svoje AirPods slušalice u paket sa telefonom. Međutim, samsung već treću godinu unazad svima koji unapred poruče nove modele poklanja Galaxy Buds Pro slušalice, koje kod nas koštaju oko 30.000 dinara.

Kada je predstavljena iPhone 12 linija telefona, Apple je izbacio žične slušalice i punjač iz paketa, a svake godine Samsung uvodi nove pogodnosti za svoje korisnike. Ove godine pored slušalica, tu je i 15.000 dinara popusta za sve S22 telefone koji se poruče unapred.

Apple gotovo nikada ne pravi ovakve akcije sa svojim telefonima, pa ne bi bilo loše i da se to u budućnosti promeni u odnosu na dosadašnju praksu.

5. Olovka
Stiv Džobs je svojevremeno rekao: “Kome treba olovka”, 2007. godine, kada je predstavio prvi iPhone. Od tada Apple je predstavio Apple Pencil za iPad, jer je filozofija Stiva Džobsa zaboravljena, a Samsung je 2011. godine napravio pravu malu revoluciju sa svojom Note serijom.
Note je bio jedan od prvih pametnih telefona sa olovčicom koju ste mogli da umetnete u telo telefona kada je ne koristite, a ona je ubrzo postala omiljeni dodatak ljubitelja Note telefona. Od tada samsung postepeno unapređuje kvalitet S Pen olovke i njene mogućnosti, a kod S22 Ultra je brzina detekcije postala više od tri puta bolja nego kod S21 Ultra, što znači da je kašnjenje gotovo nepostojeće.
Da li bi Apple mogao da uključi olovku uz neki od svojih telefona u budućnosti? Dobro pitanje na koje vam danas niko ne može dati pouzdan odgovor. Ali jedno je sigurno, itekako bi se dobro slagala sa velikim ekranom poput onog na iPhone 13 Pro Max.

Šta će doneti iPhone 14?
Sa kvalitetnim dodacima i mogućnostima, izgleda da je samo pitanje vremena kada će Apple da popusti i implementira neke od mogućnosti koje imaju vodeći Samsung telefoni na svoje uređaje. Možda to neće biti iPhone 14, možda ni iPhone 15, ali polako ali sigurno i Apple popusta pred konkurencijom. Kao što je bilo usvajanje ekrana sa visokom stopom osvežavanja i zum kamerom, tako će još nešto morati uskoro da se promeni. Zato zagrejte kokice i spremite se za uzbudljivu jesen pred nama.

Izvor:www.smartlife.mondo.rs