• 07:58

SEOS i Kreni Promeni: Potpisima gradjana i protestima za zabranu iskopavanja litijuma

Feb 22, 2022

Predstavnici Sveza ekoloških udruženja Srbije (SEOS) i inicijative “Kreni-Promeni” najavili su danas prikupljanje potpisa za narodnu incijativu o zakonskoj zabrani iskopavanja litijuma i bora u celoj Srbije i proteste kako bi se gradjanima objasnilo zašto je to važno.

Foto:Beta

Oni su na konferenciji za novinare najavili da od svoje borbe neće odustati, a pozvali su sve gardjane, bez obzira na političko, versko, vakcinalno i bilo koje drugo opredeljene da potpisima podrže zakonsku zabranu iskopavanja i istraživanja litijuma i bora.

Predstavnik inicijative “Kreni-Promeni” Savo Manojlović je rekao da je Skupština Srbije u prošlom sazivu, pre raspuštanja, verifikovala narodnu inicijativu i da će se krenuti sa prikupljanjem potpisa gradjane kako bi ona bila upućena budućem sazivu parlamenta.

On je rekao da je potrebno prikupiti 30.000 potpisa, te izrazio uverenje da će im se pridružiti mnogo više gradjana.

Dodao je da je rok za prikupljanje potpisa 90 dana i da “Kreni-Promeni” ima prijavljenih 3.000 volontera i oko 100 kontrolora.

Najavio je da će na društvenim mrežama te inicijative i SEOS-a biti objavljene sve informacije u vezi prikupljanja potpisa.

Manojlović je rekao da će u toku izborne kampanje krenuti karavan protesta po Srbiji.

Naveo je da će od svih stranaka biti traženo da se izjasne da li će u budućem sazivu parlamenta glasati za zakonsku zabranu istraživanja i iskopavanja litijuma i bora u celoj Srbiji.

Član udruženja “Ne damo Jadar” Zlatko Kokanović je rekao da je Jadar jedan od najplodnijih dolina u Srbiji i da meštani nemaju rezervnu državu.

“Borićemo se do zadnje kapi krvi i ostajemo da žiivimi tu gde smo”, rekao je on, te dodao da su njegova deca sedma generacija koja živi u Gornjim Nedeljicama.

Naveo je da vlast u Srbije ima klijentelistički odnos prema kompaniji Rio Tinto i da meštani, kako je naveo, ne znaju ko je i kakve tajne ugovore potpisivao s njima.

Prema njegovim rečima, meštane ne interesuje da li je neko uzeo pare od Rio Tinta.

Ponovio je da je glas na izborima za Srpsku naprednu stranku i njenog predsednika Aleksdandra Vučića glas za Rio Tinto.

Predstavnik udruženja “Zaštitimo Dobrinju i okolinu” Dragan Simović je rekao da je iskopavanje litijuma i bora problem cele Srbije, a ne samo Jadra i Dobrinje.

On je naveo da su meštani Dobrinje prošle godine “stražarili” i oduzeli uzorke zemlje od dva inženjera.

Pozvao je sve gradjane da podrže borbu protiv iskopanja litijuma i bora.

“Moramo da mislimo jedni na druge”, rekao je Simović.

Izvor:www.beta.rs