• 06:01

Vučić: I Srbija će biti u problemu ako gas u Evropi bude 2.000 dolara

Feb 22, 2022

MONAKO – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će i Srbija biti u problemu ako ruski gas u Evropi bude 2.000 dolara za 1.000 metara kubnih, ali da će svakako naša zemlja boje proći od drugih i da se nada povoljnijim cenama u dogovoru sa Rusijom.

Foto: Tanjug

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše to što je Dmitrij Medvedev danas poručio EU da će plaćati gas 2.000 dolara.

Ne mogu da kažem da je to dobro za nas, rekao je Vučić i dodao da će svakako gledati da se umanje naši problemi u svetskoj krizi.

„Znate kada predstoje neke izborne kampanje i godinu dana do izbora, onda pojedini ispunjavaju zahteve svima i dodvoravaju se svakome i na svačiji bezobrazluk odgovaraju pozitivno. Mene to ne zanima, ne mogu da kažem da je to fantastična vesti i da ćemo mi da doživimo boljitak zbog tako velike krize..”, rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da građani Srbije ne treba da brinu.

„Učinićemo da bude manja kriza nego u drugim zemljama. Ipak, 2.000 dolara za gas bi za nas bilo neizdrživo. Nadam se da ćemo postići povoljniji dogovor”, rekao je Vučić.

Istakao je da ne zna ko bi u Evropi mogao da plati tako visoku cenu gasa, kao i da je gas iz drugih izvora samo prazna priča, pošto tako može da se nadomesti samo deo potrebnih količina gasa.

„Odmah da vam kažem, za nas bi to bilo apsolutno neizdrživo. Tako da se nadam da ćemo postići neki povoljniji dogovor. Ne znam ko to u Evropi može da plati. Ali, bez ruskog gasa oni ne mogu. To što će tankerima da dovoze LNG – tečni prirodni gas, to je prazna priča, pošto može da se nadomesti tek deo potreba. To mogu da pričaju nekom neiskusnom ko je tek pola godine na vlasti ili sluša te bajke. Znam dobro koliko ima i kog gasa i odakle, i šta ima u Aleksandropolisu i šta ima u gasovodu TAP i TANAP…”, napomenuo je Vučić, prenosi Tanjug.

Predsednik je dodao da Srbija sada ima i najjeftiniju struju u Evropi.

Kaže da će i večeras kada završi obaveze u Monaku, pre odlaska u Španiju, ponovo da se baviti time šta još može da se uradi kako bi se naša zemlja dodatno osigurala u krizi.

Ima bezbroj problema, ali radimo naporno i spremamo se za sve, poručio je Vučić.

Izvor:www.politika.rs