• 07:52

Dragocenost u brzoj pošti: Dijamant skriven u tehničkom uputstvu

Feb 24, 2022

Carinici su danas u Pošti Beograd sprečili pokušaj krijumčarenja dijamata mase od 1,44 karata u jednoj brzoj poštanskoj pošiljci, saopštila je Uprava carina. Dijamat je, navodi se, otkriven pregledom EMS pošiljke pristigle iz Izraela i namenjenoj primaocu u Beogradu.

Foto: Uprava carina

„U pošiljci izdvojenoj za pregled naizgled se nalazilo nešto sasvim drugo. Naime, pošiljalac je primaocu poslao uputstvo za mali baštenski aparat: duvalicu tj. usisivač za lišće. Carinici su pregledom pošiljke ustanovili da se u sredini zapakovanog uputstva nalazi neobična neravnina, pa kada su otvorili ‘uputstvo za usisivač za lišće’ imali su šta i da vide – sredina uputstva je bila isečena i izdubljena u obliku pravougaonika, a u njemu smešten paketić u kome se nalazio dijamant“, navodi Uprava carina.

Na paketiću u koji je dijamant bio uvijen naznačena je zemlja porekla i masa izražena u karatima 1,44 Ct.

“S obzirom na specifičnost robe otkrivene u prekršaju, nije moguće precizirati vrednost dok se ne uradi stručna analiza, ali je pretpostavka da je reč o dragom kamenu čija vrednost iznosi više hiljada evra”, ističu u Upravi carina.

Protiv primaoca je, navodi se, pokrenut prekršajni postupak i njemu će biti uručen poziv, kao i prekršajna prijava.

“Podsećamo da je slanje dragocenosti poput dijamanata, nakita, dukata i novca dozvoljeno samo ukoliko je reč o vrednosnim pismima, dok se ostalim poštanskim pošiljkama (u paketima, pismonosnim i brzim pošiljkama) takvi predmeti ne mogu slati”, upozoravaju u Upravi carina.

Izvor:www.rs.n1info.com