• 16:26

Šta stranke i koalicije misle o invaziji Rusije i tome šta Srbija treba da uradi

Feb 24, 2022

Na dešavanja u Ukrajini i invaziju Rusije, reagovale su u Srbiji brojne stranke, koalicije i njihovi predstavnici. Stavovi se razlikuju – od onih da treba osuditi vojnu agresiju i Moskvi uputiti oštru poruku, do apela Vladi da ne zauzima ni jednu stranu ili da ne uvodi sankcije Rusiji.

Foto:Tanjug/ AP Photo/Efrem Lukatsky

Koalicija Moramo: Apel da se hitno zaustavi vojna intervencija

Koalicija Moramo saopštila je da je solidarna sa građanima Ukrajine i da iskazuje „duboku tugu zbog svakog ljudskog života koji je u ovom sukobu izgubljen“.

„Mi, građani Srbije i celog Balkana, znamo da se ratovi prelamaju preko nedužnih ljudi. Apelujemo da se hitno zaustavi vojna intervencija, da se poštuje suverenitet država priznat međunarodnim pravilima, a pre svega da se zaštiti stanovništvo“, navodi se u saopštenju.

Kako je navela koalicija, sada više nego ikada, Evropi i svetu potrebni su dogovor, mir i oporavak od pandemije, a ne rat i destrukcija

Ponoš: Vojno rešavanje krize je neprihvatljivo

Predsednički kandidat koalicije Ujedinjena Srbija Zdravko Ponoš ocenio je da je vojno rešavanje ukrajinske krize “neprihvatljivo zbog patnji civilnog stanovništva i zato što predstavlja narušavanje teritorijalnog integriteta države članice UN”.

On je na svom Tviter nalogu naveo da je Srbija kroz takvo “traumatično iskustvo” prošla 1999. i 2008. godine, kada se “suprotstavila sili kojom nam je otimano Kosovo”.  “To nam daje moralni osnov da i danas, kao i tada, stojimo uspravno i zalažemo se za poštovanje međunarodnog prava, a ne prava jačeg u medjunarodnim odnosima”, kazao je Ponoš.

SSP: Srbija treba da podrži teritorijalni integritet Ukrajine

Stranka slobode i pravde (SSP) pozvala je na obustavljanje vojnih sukoba u Ukrajini i povratak dijalogu kao jedinom načinu za trajno rešavanje međunarodnih sporova i navela da Srbija treba da podrži suverenitet Ukrajine.

“Kriza u Ukrajini potvrđuje ispravnost borbe Srbije za poštovanje međunarodnog prava i 1999. i 2008. godine i stoga smatramo da Srbija treba da podrži teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, kao i svake druge države članice Ujedinjenih nacija”, navodi se u saopštenju.

SSP je navela da iskreno saoseća sa patnjom Ukrajine i pozvala državu Srbiju da, u skladu sa mogućnostima, ugroženom stanovništvu što pre uputi humanitarnu pomoć.

PSG poziva vlasti Srbije da osude vojnu agresiju Rusije

Pokret slobodnih građana (PSG) je osudio “vojnu agresiju izvršenu od strane Rusije na teritoriji Ukrajine” i pozvao zvanični Beograd da isto to uradi.

PSG je u saopštenju naveo i da Srbija mora, u skladu sa mogućnostima, da “pruži svu potrebnu pomoć i podršku ukrajinskim građanima”.

“Kako bi se zaustavilo dalje podrivanje bezbednosnih i ekonomskih temelja Evrope, neophodno je momentano obustavljanje ruskih vojnih operacija i čvrsto opredeljenje da se kriza reši diplomatskim putem u okvirima koje postavlja trenutno važeće međunarodno pravo”, navodi se u saopštenju.

PSG je izrazio nadu da će “EU i SAD pronaći način da pomognu državi i narodu Ukrajine kako bi se izbeglo stradanje nedužnih žrtava i kako ovaj slučaj ne bi dobio razmere nekontrolisanog sukoba svetskih razmera”. “Srbija mora da ostane dosledna poštovanju međunarodnog prava, jasno i nedvosmisleno osudi čin agresije i da u skladu sa svojim mogućnostima pruži svu potrebnu pomoć i podršku ukrajinskim građanima”, naveo je PSG.

Patriotski blok: Ni pod kojim uslovima na uvesti sankcije Rusiji

Patriotski blok okupljen oko pokreta Dveri zatražio je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne podlegne pritiscima i da ni pod kojim uslovima ne uvede sankcije Rusiji.

“Taj potez imao bi nesagledive posledice po naš bezbednosni, ekonomski i istorijski subjektivitet, a u političkom smislu značio bi automatsku ostavku Aleksandra Vučića i njegove Vlade i odlazak u večitu sramotu. Srpski narod je protiv uvodjenja sankcija Rusiji”, navodi se u saopštenju Dveri.

Patriotski blok, kako su naveli, uputio je taj zahtev polazeći od Rezolucije Skupštine Srbije kojom je proglašena vojna neutralnost, od principa da je očuvanje ustavnog i pravnog poretka, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije princip spoljne politike, kao i od “činjenice da su Srbija i srpski narod bili najveće žrtve kršenja međunarodnog prava”.

Ocenili su da nema bilo kakvih pravnih i drugih obaveza Srbije za usklađivanje spoljne politike sa EU, jer je “proces evropskih integracija Srbije zaustavljen, bez izgleda da će ikada Srbija biti primljena u EU”.

NADA pozvala Vladu Srbije da ne zauzima ni jednu stranu

Koalicija NADA pozvala je Vladu Srbije da u sukobu Rusije i Ukrajine ne zauzima ni jednu stranu i da pripremi državni budžet za subvencije građanima zbog skoka cene gasa.

Predsednički ispred te koalicije Miloš Jovanović ocenio je u pisanoj izjavi da Srbija treba spremno da dočeka nastupajuću krizu u cenama energenata, da pripremi svoj budžet za subvencije građanima i da se ne meša u sukob ni po koju cenu. “Niti treba da na nagovor EU zavodi sankcije Rusiji i osuđuje njihove poteze, niti da prizna nezavisnost Luganska i Donjecka”, tvrdi Jovanović.

On je dodao da ne razume osude ruskog napada na Ukrajinu od strane Zapada, za koje je kazao da su na najgori mogući način kršili međunarodno pravo prilikom bombardovanja Srbije 1999. godine.

Tadić (SDS): Treba da se zalažemo za posredovanje

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i nekadašnjih predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da se “događa očigledna agresija Rusije na Ukrajinu” i da je ovo opasna situacija u kojoj Srbija mora da ima jasan i rezolutan stav. On je za RTS rekao da Srbije ne može da podrži napad i agresiju na suverenu državu Ukrajinu, kao i da ne može da podrži priznavanje Donjecka i Luganska, jer je to suprotstavljeno našim interesima na Kosovu.

“Mi treba da se zalažemo za posredovanje”, istakao je Tadić, dodavši da je aktuelnoj situciji prethodio niz godina i mnogo događaja.

“Jedan od njih je da je zapad prekršio sporazum sa Rusijom i Jeljcinom da neće biti proširenje NATO na zemlje koje se graniče za Rusijom”, rekao je Tadić. On je rekao da je tome prethodila borba vezano za cene energenata i naveo da “tu i Amerika i Rusija imaju suprotstavljene interese”.

Tadić je rekao da će građani Ukrajine platiti strašnu cenu. “Ono što je jako opasno da ne plate i građani drugih malih zemalja koje su relativno nezaštićene, kao što su Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana. Samo vrlo neodgovorni ljudi mogu da se raduju ovoj agresiji, da se stavljaju na stranu jedne ili druge države”, kazao je Tadić.

LSV: Zaštititi interese naših građana i države

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) je zabrinuta zbog agresije Rusije na Ukrajinu, uz ocenu da su posledice ovog poteza Vladimira Putina nesagledive i mogu imati dalekosežni uticaj po mir u Evropi i svetu. “Ova agresija imaće katastrofalne efekte na privredu i u našoj zemlji. To se, za početak, može odraziti na cene veštačkog đubriva, koje će očekivano skočiti i dovesti u katastrofalnu situaciju ionako osiromašene poljoprivredne proizvođače”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će i cena goriva naglo porasti, a da je cena gasa za samo 24 časa skočila za 35 odsto. “Postavlja se pitanje šta će se desiti sa snabdevanjem gasom ako ruska agresija na Ukrajinu dovede do uništenja gasovoda koji vodi do Srbije. Ovo su samo početne opasnosti koje prete ekonomiji i standardu naših građana”, smatraju u LSV-u.

LSV zahteva od vlasti Srbije da učine sve da zaštite interese naše države i njenih građana. Agresija na Ukrajinu se mora snažno osuditi, a zaštita privrede, poljoprivrede i njenih građana mora biti od prioritetne važnosti, piše u saopštenju.

LDP: Poslati oštru poruku Moskvi

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je da nema vremena za oklevanje Srbije da pošalje jasnu i oštru poruku Moskvi, osudi agresiju i napravi istorijski raskid sa “kontinuitetom loših političkih odluka u održavanju nezdravog odnosa koji Srbiju košta modernizacije i otvorenosti”.

“Kao društvo smo dovoljno jaki da se odupremo svim pretnjama i pokušajima odmazde Rusije zbog novog istorijskog ‘Njet!’ “, naveo je Jovanović u saopštenju.

Ocenio je da je to nova, istorijska prilika da Srbija pokaže da živi evropske vrednosti solidarnosti koje je Ustav Srbije proklamovao.

“Istovremeno, poruka podrške i ohrabrenja ukrajinskim građanima više je nego potrebna, pogotovo kada dolazi od naroda koji je toliko patio kroz istoriju. Trenutak je da pokažemo solidarnost, empatiju i razumevanje za patnju kroz koju prolaze Ukrajinci”, kazao je Jovanović.

DJB: Srbija ne treba da zauzima strane u sukobu

Stranka Dosta je bilo (DJB) saopštila je da je “rat u Ukrajini posledica geopolitičkog sukoba velikih sila u poslednjih trideset godina na istoku Evrope” i da Srbija “ne treba da zauzima strane u tom sukobu i ne treba nikome da uvede sankcije”.

“Srbija treba i da povuče sankcije prema Belorusiji”, poručio je DJB.

Кako je stranka saopštila, “NATO pod vođstvom SAD-a se širio u pet talasa i stigao pred vrata Rusije, a nakon izbijanja konflikta kinesko ministarstvo spoljnjih poslova je izbacilo pitanje: ‘Da li ste zaista mislili da saterivanje velike sile kao što je Rusija u ćošak neće imati posledice’?”

“NATO je i organizacijom i sprovođenjem pokušaja odvajanja Кosova i Metohije od Srbije i otvorio Pandorinu kutiju napuštanja principa nepovredivosti granica suverenih zemalja. U vodjenju svoje politike Srbija treba isključivo da vodi računa o sopstvenim interesima, pre svega interesom očuvanja Кosova i Metohije”, naveo je DJB.

DJB smatra da Srbija ne treba da učestvuje u sukobu velikih sila preko leđa i života građana Ukrajine. “Srbija treba da vodi računa o svojim interesima i da se ne meša tamo gde ne može ništa da promeni. Srbija na žalost ne može da pomogne gradjanima Ukrajine. Srbija je i sama bila žrtva geopolitičkih igara velikih sila”, upozorio je DJB.

SRS: Srbija treba da podrži Putina i ruski narod

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj izjavio je da bi svi državni organi u Srbiji trebalo da sagledavaju ono što je nacionalni interes, što je, prema njegovim rečima, savezništvo sa Rusijom.

“Republika Srbija ne sme ni da razmatra da se pridruži sankcijama SAD i EU protiv Rusije i svako pridruživanje sankcijama protiv Rusije za Srbiju bi bilo ravno izdaji”, rekao je Šešelj novinarima u beogradskim prostorijama stranke.

Istakao je da je neophodno produbljivanje saradnje sa Rusijom, odnosno pravljenje savezništva u “ekonomskom, vojnom i u svakom drugom smislu”. “SRS se zalaže, ne samo za članstvo u vojnom savezu ODKB na čelu sa Rusijom, već i za otvaranje mešovitih srpsko-ruskih baza u Srbiji, što bi bila najbolja garancija odbrane naše zemlje i našeg neba, kao i bezbednosti naše zemlje na duži rok”, ocenio je on.

Šešelj je kazao da bi Srbija trebalo da podrži predsednika Rusije Vladimira Putina i ruski narod, navodeći da je Rusije “iskreni prijatelj Srbije”, koja “brani teritorijalni integritet i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije i sprečila je donošenje sramne rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN”, kazao je Šešelj.

Oslobođenje: Za dešavanja u Ukrajini kriv Zapad

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević je za dešavanja u Ukrajini okrivio Zapad, “koji godinama gura Ukrajinu i Ukrajince u nepotreban rat u kom ne mogu da pobede” i istakao da se nada da će što pre biti uspostavljen mir.

“Ovakvi sukobi odgovaraju jedino i isključivo Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim evropskim satelitima, a ne Rusiji i Ukrajini”, rekao je Djordjević u pisanoj izjavi.

Preme njegovim rečima, “nije prvi put da Zapad radi ovakve stvari”. “Sukobi u bivšoj Jugoslaviji i na Кosovu i Metohiji, kao i ilegalna agresija NATO na našu zemlju 1999. godine, praćena povlačenjem naše vojske s Кosmeta i kasnija nelegalna secesija takozvane države Кosovo poslužili su kao presedan koji se Zapadu sada vraća poput bumeranga. Zato je pozicija vodećih zapadnih država licemerna i neprincipijelna”, naveo je Đorđević.

On je rekao da je “jedini zahtev Rusije bilo dobijanje garancija od Zapada da Ukrajina neće postati članica NATO, što je Zapad odbio i tako doveo do ove situacije”.

Izvor:www.rs.n1info.com