• 03:30

Kako će Vučić pokušati da iskoristi rat u Ukrajini za sopstvenu predizbornu kampanju

Feb 25, 2022

Iako postoje očekivanja Zapada da Srbija po pitanju sukoba Ukrajine i Rusije stane na stranu Ukrajine i osudi ruske napade, pritisci ambasadora Kvinte sa kojima se sastao predsednik Srbije Aleksandar Vučić očigledno nisu bili dovoljno jaki te je prvi čovek države nastavio da održava sastanke na unutrašnjem nivou pre izlaska u javnost sa zvaničnim stavom Beograda.

Iako postoje očekivanja Zapada da Srbija po pitanju sukoba Ukrajine i Rusije stane na stranu Ukrajine i osudi ruske napade, pritisci ambasadora Kvinte sa kojima se sastao predsednik Srbije Aleksandar Vučić očigledno nisu bili dovoljno jaki te je prvi čovek države nastavio da održava sastanke na unutrašnjem nivou pre izlaska u javnost sa zvaničnim stavom Beograda.

Kada se Vučić o ovom pitanju konačno bude obratio javnosti, što je najavljeno za petak uveče, termini kojima će on baratati najverovatnije će biti  – vojna neutralnost, poštovanje međunarodnog prava i paralele sa slučajem Kosova – ocenjuju izvori Danasa sa političke scene.

Tokom prvog dana napada ruskih snaga na Ukrajinu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvo se sastao sa ambasadorima Kvinte i šefom delegacije EU u Srbiji, zatim je prisustvovao vanrednoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, a nakon toga i vanrednoj sednici Vlade Srbije.

Sa predstavnicima pet najrazvijenijih zemalja sveta i Evropske unije – Amerike, Nemačke, Engleske, Francuske, Italije i predstavnikom Evropske unije u Beogradu, Vučić se sastao u Predsedništvu Srbije.

Po završetku sastanka, na zvaničnom instagram nalogu predsednika Srbije naznačeno je da će „sve informacije o stavovima koje su strane iznele biti objavljene u narednih 36 sati“.

Prema tvrdnjama izvora Danasa iz diplomatskih krugova, ambasadori zemalja Kvinte juče nisu mogli ništa konkretno da prenesu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom sastanka, jer ni sami nisu zauzeli jasan stav kakve bi posledice Srbija mogla da snosi ukoliko ne podrži Zapad po pitanju Ukrajine, odnosno ukoliko ne napravi veću distancu od Rusije, ističu naši izvori.

Sa druge strane, kako ukazuju poznavaoci prilika u vladajućoj strukturi, sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i Vlade Srbije kojima je Vučić predsedavao juče, bile su samo „medijski spektakl“ za domaću javnost i dodatnu „dramatizaciju“ situacije od strane prvog čoveka države.

– Očekuje se da će predsednik Vučić na konferenciji za štampu posle svih ovih dešavanja reći da je situacija teška, da Srbija poštuje međunarodno pravo i da je to ono čega ćemo se držati, da ne smemo da dovodimo teritorijalni integritet Ukrajine u pitanje zbog naše situacije sa Kosovom. Ali isto tako, zbog raspoloženja u javnom mnjenju koje je 80 odsto prorusko što i sam Vučić ovih dana naglašava, on će morati da bude suzdržan u kritici Rusije  – navode oni.

Procenuje se i da će predsednik Vučić trenutnu situaciju koristiti za sopstvenu predizbornu kampanju – instrumentalizacijom straha u propagandne svrhe – kako ocenjuje naš sagovornik.

– Biće to jedna spektakularna dramatizacija i instrumentalizacija straha građana od egzistencijalnih problema kao što je, u prvom planu, snabdevanje osnovnim životnim namirnicama, gde će Vučić pokušati da još više homogenizuje biračko telo i nametne vanrednu situaciju većeg intenziteta od realnog – navodi naš sagovornik.

Stanje robnih rezervi i osnovnih životnih namirnica bila je jedna od stavki na dnevnom redu održane sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je Vučić bio zadovoljan, kako su preneli pojedini mediji.

U medijima se spekuliše i da se Vučić konsultovao sa drugim šefovima država o pitanju Ukrajine, kao i da će Srbija izraditi zvanični papir sa detaljima svog stava prema krizi.

Naši izvori dodaju i da ne bi trebalo da bude iznenađujuće ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić narednih dana održi sastanke i sa ambasadorima Rusije i Kine, kako bi čuo njihovo viđenje situacije i pokušao da održi dobre odnose sa svim stranama.

U petak će se održati još jedna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, od 16 sati, a posle toga se očekuje i obraćanje predsednika Srbije.

Izvor:www.danas.rs