• 20:35

Derbi od velikog značaja za „crno-bele”

Mar 6, 2022
Danas (18,30 č) u 21. kolu: Partizan – Crvena zvezda. – Crno-beli u narednom kolu odlaze u goste Budućnosti i imaju znatno teži raspored do kraja
Foto:AБА/Драгана Стјепановић

U dvorani „Aleksandar Nikolić” – koja nosi ime nekadašnjeg i igrača i trenera Partizana i Crvene zvezde – ta dva kluba će danas (18,30 č) odmeriti snage u 21. kolu regionalne košarkaške ABA lige. Nikolić je počeo kao igrač crveno-belih, 1945. godine, posle nekoliko meseci je prekomandovan (u pravom smislu te reči) u redove crno-belih, a kasnije je sedeo na klupi ova dva najveća srpska kluba (Partizan 1959-61, Zvezda 1973/74) i učestvovao u najvećim uspesima u njihovoj istoriji: bio je Zvezdin trener kada je osvojila Kup pobednika kupova (1973/74) i savetnik trenera (Željka Obradovića koji je i danas šef struke crno-belih) u Partizanu u sezoni kad je postao evropski šampion (1991/92).

To je, što se tiče, istorije… A kad je u pitanju budućnost i šanse ova dva kluba za trofej ABA lige, današnji okršaj bi itekako mogao da ima uticaj na to…

Šest kola pre kraja, Crvena zvezda je u znatno povoljnijoj situaciji, sa dva poraza manje od Partizana i Budućnosti koji se već narednog vikenda sastaju u Podgorici. Crveno-beli imaju neuporedivo lakši raspored od crno-belih, jer ih očekuju susreti sa Derbijem, Krkom i FMP-om kod kuće, sa Cibonom i Borcem u gostima. Partizan osim odlaska u Podgoricu ima još dva teška gostovanja (Cedevita Olimpija, Mega) i još dva meča na svom terenu (Igokea, Mornar).

Zvezda je rasterećenija i zbog toga što je u ovoj sezoni dva puta lako savladala Partizan, prvo u ABA ligi, sredinom novembra (71:65), a zatim u finalu „Kupa Radivoja Koraća” u Nišu, pre dve nedelje (85:68). U oba susreta crveno-beli su sve vreme ubedljivo vodili i ostvarili prednost u skoku (na prvom meču 34:28, na drugom 29:23). Kao ključna figura u oba duela izdvojio se Nikola Kalinić (32 poena na obe utakmice). Zvezda je imala više raspoloženih igrača (Mitrović, Dobrić, Holins, Volters, Marković), dok Partizan još nije dostigao vrhunac svoje igre, što je i razumljivo kada se zna da su kompletan i tim i stručni štab promenjeni uoči sezone.

Kao i obično poslednjih desetak godina, po lošem grčkom receptu, na tribinama će biti samo navijači domaćeg kluba. Partizan je objavio da će, „zbog velikog interesovanja i malog broja dostupnih dnevnih ulaznica, kupovina dnevnih ulaznica za meč protiv Crvene zvezde biti omogućena samo vlasnicima sezonskih ulaznica KK Partizan”.

– Sezonske ulaznice će svakako važiti, ali će „sezonci” moći da dokupe dodatne karte i tako na derbi povedu svoje prijatelje. Ovim gestom klub želi još jednom želi da im zahvali na iskazanoj vernosti i podršci tokom čitave sezone – kaže se dalje u saopštenju Partizana koji je za derbi odredio sledeće cene ulaznica – tribina 1.000 dinara, parter 1.500, premijum 3.000, superior 3.000, teren prvi red 20.000, teren drugi red 15.000…

– Posle izuzetno loše odigrane utakmice u kupu i slike koju smo prikazali, mislim da je trenutak da reagujemo i nadam se da ćemo reagovati – rekao je uoči današnjeg košarkaškog derbija trener Partizana Željko Obradović.

Crno-beli su oba puta u ovoj sezoni ubedljivo izgubili od Zvezde, pa zato njihov trener očekuje posebnu motivaciju u svojim redovima:

– Ono što je krasilo ovaj tim i što bih ja voleo da krasi je borbenost koja je ne maksimalna, nego preko toga. Mi to nažalost nismo imali u Nišu. Želim da zahvalim navijačima koji su onako odreagovali posle utakmice, siguran sam da ćemo i sada imati podršku. Ono što bih voleo je da svi mi shvatimo šta znači igrati utakmice protiv Crvene zvezde i šta znači braniti boje Partizana. To je ono odakle moramo da počnemo i da shvatimo da je to jedini način. Košarkaška igra i košarkaška utakmica zahtevaju još mnogo toga, ali prvi preduslov je maksimalna borbenost, motivisanost, a to nam je, čini mi se, apsolutno nedostajalo u finalu kupa. Igramo protiv tima koji igra veoma dobro, ali to je prilika za nas da pokažemo sve ono što imamo i sve ono što nas je krasilo od prvog dana. To je bila ideja, to sam rekao prvog dana kad smo izašli na prvu utakmicu i malo je reći da sam bio razočaran posle finalne utakmice isto kao i igrači.

Obradović ističe da je njegov tim odlično trenirao poslednja četiri dana:

– Pozivam navijače još jednom da nas bodre, da bodre ekipu kao što su stalno do sada radili. Da budu uz nas, nadam se da ćemo uspeti da im vratimo na najbolji mogući način. Nadam se da će pobediti fer i sportska atmosfera, da će se kao i uvek pričati samo o košarci i da sve bude u okviru fer-pleja.

Mladi centar Partizana Balša Koprivica, koji igra sve bolje, ovako najavljuje duel sa Zvezdom:

– Naravno, nismo zadovoljni rezultatom sa prošle utakmice. Imali smo nedelju dana da popravimo neke stvari i da analiziramo greške koje smo napravili. Pripremamo se i bićemo spremni za novi duel.

Izvor:politika.rs