• 00:53

Prirodni načini da se uspori starenje kože

Mar 6, 2022

Kako starimo, koža prirodno počinje da gubi na elastičnosti, vlazi i kolagenu, te postaje tanka i opuštena, a tu je i pojava bora, za koju bi mnoge žene učinile sve da je spreče.

Foto:Shutterstock

Iako je starenje prirodan proces i nešto što treba da prihvatimo širokih ruku, ne znači da ne treba da uradimo sve što je u našoj moći da popravimo teksturu, elastičnost i sjaj našeg lica kako bismo imali zdravu kožu, piše zadovoljna.rs.

Retinol

Retinol je izolovani retinoid iz vitamina A, koji ima mnoga blagotvorna dejstva na kožu lica. Deluje na sve vrste bora, na diskolorizaciju kože, na bubuljice i akne, kao i na sveukupnu negu lica.

Na našem tržištu postoje mnoge kreme koje sadrže serum protiv bora sa retinolom koji se nanosi na celo lice, uključujući područje ispod očiju.

Uglavnom su formulisani za upotrebu u jutarnjoj ili večernjoj rutini, tako da možete da dodate ovaj snažan korak protiv starenja u svoju rutinu nege kože lica nakon čišćenja i pre nanošenja hidrantne kreme.

Ipak, s retinolom treba biti pažlljiv i zato pratite uputstva i savete stručnjaka.

San

San igra vitalnu ulogu u našem zdravlju, a dovoljno odmora je od suštinskog značaja da se vašim ćelijama kože omogući vreme da se regenerišu, otuda i poznati izraz „beauty sleep“.

Kada ne spavate dovoljno, telo proizvodi višak kortizola, hormona koji razgrađuje ćelije kože. Dovoljno se odmarajte i proizvodićete više hormona koji pomažu koži da ostane elastična i samim tim je manja verovatnoća za pojavu bora.

Međutim, morate da obratite pažnju kako spavate, jer spavanje na boku povećava bore na obrazima i bradi, dok spavanje licem nadole stvara namrštene obrve.

Da biste smanjili stvaranje bora, najbolje je spavati na leđima, navodi Daily mail.

Zaštita od sunca

Osamdeset odsto znakova starenja je izazvano preteranim izlaganjem suncu i zato je važno da ostanemo zaštićeni od sve nezdravijih sunčevih zraka.

Zato je neophodno da koristite neku od krema protiv sunčanja za vaše lice sa visokim SP faktorom, kako biste se zaštitili od zagađenja iz okruženja i sprečiili pojavu sunčanih pega, hiperpigmentacije kože i bora.

Izloženost suncu je jedan od glavnih uzroka oštećenja kože, tako da bi trebalo da vaša krema sadrži bar SP faktor 50 UVA i UVB. Ove kreme je pametno koristiti i kad nije leto, jer svaki izlazak napolje izlaže kožu zracima.

Izvor:www.rs.n1info.com