• 14:14

SPC odbacuje navode Evropskog parlamenta: Ne stvaramo napetost među narodima

Mar 20, 2022

Srpska pravoslavna crkva (SPC) reagovala je na nedavnu Rezoluciju Evropskog parlamenta o spoljnom uplitanju u sve demokratske procese u Evropskoj uniji navodeći da pominjanje SPC “zasnovano isklјučivo na dubokim istorijskim predrasudama i tendenciozno kreiranim stereotipima nije iznenađujuće, ali, svakako, jeste duboko razočaravajuće”.

Foto:N1

„Stavlјanje SPC u ulogu uzročnika ‘napetosti među etničkim grupama na zapadnom Balkanu kako bi raspirila sukobe i podelila zajednice’, potpuno je suprotno činjenicama i zalaganju crkve u svakodnevnom životu i stoga takav stav odlučno odbijamo“, poručila je SPC, prenela je njena Informativna služba.

U reagovanju se ističe da se SPC „bez prestanka moli za mir, gradi mir i podstiče svoj verni narod da zacelјuje rane prošlosti, unapređuje poverenje i gradi mostove saradnje sa susedima, bez obzira na to kako se mole i kom narodu pripadaju“.

Takođe, SPC je navela da je “začuđujuće stavlјanje u negativan kontekst pitanja zaštite tradicionalnih porodičnih vrednosti, za koje se srpska crkva zalaže na isti način kako to zaista čini i Ruska pravoslavna crkva, kao i sve ostale pomesne pravoslavne crkve bez izuzetka, ali, ni najmanje različito, i katolička crkva, kao i neke crkve reformacije”.

U reagovanju se kaže da je “podjednako teško razumeti zašto se u Rezoluciji kao sporan pominje odnos između države i crkve, svako ko se imalo interesuje za ovo pitanje zna da se SPC zalaže, što je u dobroj meri uređeno konkretnim zakonima u državama gde vrši svoju misiju, za načelo kooperativne odvojenosti crkve i države”.

“Naposletku, niti postoji niti može da postoji uplitanje, bilo sa Istoka bilo sa Zapada, u fundamentalna pitanja mira i saživota, koja se nalaze u središtu interesovanja, rada i angažovanja SPC”, poručila je SPC.

Evropski parlament je rezolucijom osudio, kako se navodi, napore Rusije da iskoristi etničke tenzije na Zapadnom Balkanu “u cilju rasplamsavanja sukoba i podele zajednica”, što bi moglo dovesti do destabilizacije celog regiona.

U rezoluciji se izražava zabrinutost evropskih zastupnika zbog “pokušaja pravoslavne crkve u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, posebno u entitetu Republika Srpska, da promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrednosti i ojača odnose između države i crkve”.

Izvor:www.rs.n1info.com