• 05:05

Od sada se drugačije računa porez na polovnjake: Kako da se samooporezujete

Apr 1, 2022

Kupac polovnog automobila – kada ga kupi od drugog građanina – od sada sam obračunava porez koji treba da plati i više ne mora da čeka na rešenje Poreske uprave Srbije da bi vozilo preregistrovao na sebe. Vrednost upotrebljavanog vozila, na koju se obračunava ovaj porez po stopi od 2,5 odsto, više nije kataloška cena polovnih vozila po AMSS, već – poseban obračun po formuli koja uključuje zapreminu, snagu i starost vozila. Novi način oporezivanja primenjuje se od 31. marta, a Poreska uprava Srbije objavila je i uputstvo za obračun ovog nameta, koji se automatski izračunava na osnovu unetih ličnih podataka na portalu Plati eUprave. Isto važi i kod kupoprodaje i drugih polovnih vozila između građana, poput motocikala i kamiona.

Foto:Shutterstock

Za kupoprodaju polovnjaka između građana ukinuta je dosadašnja procedura podnošenja poreske prijave, a uvedeno je samooporezivanje. Ovo je omogućeno izmenjenim Zakonom o porezima na imovinu u delu koji se odnosi na obračun poreza na prenos apsolutnih prava pri kupoprodaji upotrebljavanih vozila između fizičkih lica, čime se ubrzava procedura preregistracije vlasništva na novog vlasnika.

Prve računice, po usvajanju ovog zakona krajem prošle godine, pokazivale su da će porez na prenos aposlutnih prava biti manji nego sada kada je reč polovnjacima mlađim od 10 godina, dok će se kod starijih uvećati, o čemu je portal N1 već pisao.

Na portalu Plati eUprave, od 31. marta 2022. godine, dostupna je nova elektronska usluga – građani koji kupuju polovni motocikl, automobil, kamion ili neko drugo motorno vozilo od sada sami obračunavaju i plaćaju porez na prenos apsolutnih prava, saopštila je Poreska uprava.

“Ako ste kupac nekog vozila od drugog fizičkog lica, u četiri jednostavna koraka, nakon unosa ličnih podataka i podataka sa saobraćajne dozvole, dobićete iznos poreza, koji možete odmah da platite na portalu putem kartice, ili možete generisati uplatnicu za plaćanje e-bankingom odnosno skeniranjem QR koda, ili odštampati uplatnicu i obavezu izmiriti na šalteru pošte ili banke”, ukazali su poreznici.

Građani tako, prilikom kupoprodaje od fizičkog lica, više ne dolaze u Poresku upravu kako bi pribavili rešenje o visini poreza, već porez, kako se objašnjava, mogu da obračunaju i plate elektronski, na portalu Plati.

Nakon overe potpisa na ugovoru kod javnih beležnika, kupac može otići pravo na šalter MUP-a, kako bi podneo zahtev za novu saobraćajnu dozvolu.

U Poreskoj upravi objašnjavaju da za plaćanje poreza nije potrebno registrovati se na Portalu eUprava, već je dovoljno samo uneti podatke kao što su JMBG, adresa i tri podatka sa saobraćajne dozvole.  Građani koji još nisu počeli da koriste elektronske usluge i portal Plati, popunjene uplatnice, ističe se, mogu da dobiju na šalterima MUP-a, Poreske uprave i Pošte.

“Usluga je dostupna samo kod kupoprodaje između dva fizička lica, koja nisu obveznici PDV, osim za prenose prava na vozilima za koja se može ostvariti poresko oslobođenje – ambulantno vozilo, putničko vozilo za obuku kandidata za vozače sa ugrađenim duplim nožnim komandama, putničko vozilo registrovano za taksi delatnost i putničko vozilo za rentakar”, ističu poreznici.

Poreska uprava će i ubuduće porez na prenos apsolutnih prava na polovnim motornim vozilima između pravnih lica, odnosno između pravnog i fizičkog lica, kao i porez na nasleđe i poklon utvrđivati rešenjem.

Takođe, oslobađanje poreza na prenos za auto-škole, taksi prevoznike, rentakar vozila i vozila hitne pomoći, utvrđivaće Poreska uprava rešenjem na isti način kao i do sada.

Izvor:www.rs.n1info.com