• 17:52

Od danas pojačana kontrola korišćenja sigurnosnog pojasa

Apr 4, 2022

Saobraćajna policija će od danas do kraja nedelje sprovesti akciju pojačane kontrole saobraćaja, posebno korišćenja sigurnosnog pojasa i načina prevoženja dece u vozilima, saopštio je danas MUP Srbije.

Foto: Shutterstock

Akcija je deo kampanje u 30 evropskih država koje su članice Mreža saobraćajnih policija Evrope (ROADPOL), a policija će kontrolisati upotrebu sigurnosnih pojaseva na prednjim i na zadnjim sedištima, kao i vozače koji decu budu prevozili ne poštujući bezbednosne propise.

U saopštenju MUP podseća da je u toku prošle godine 67 poginulih vozača i 40 poginulih putnika u putničkim vozilima nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode, dok nijedno od tri deteta koja su poginula kao putnici u vozilu nije prevoženo na zakonom propisan način.

Statistika pokazuje da je 2,8 puta veća verovatnoća da će dete biti teško povređeno ako se u vozilu prevozi van bezbednosnog sedišta ili podmetača.

Rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja ukazuju da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Republici Srbiji 84,5 odsto, a na zadnjim sedištima svega 19,6 odsto.

Istraživanjima pokazuju da decu u vozilima propisno prevozi 57,9 odsto vozača.

Izvor:www.rs.n1info.com